Quantcast
Channel: De ieri și de azi
Viewing all 1790 articles
Browse latest View live

Cocoşii, găinile şi românii (datini, tradiții, superstiții)

$
0
0
Cocoşii

În vechime, atunci când mijloacele de măsurare a timpului nu erau la îndemâna tuturor oamenilor, aceştia stabileau timpul din zi în care se aflau în funcţie de poziţia soarelui sau a stelelor. Uneori aştrii cerului se ascund printre nori şi de aceea oamenii au trebuit să apeleze la un "ceasornic din lumea păsărilor". Românii, ca şi romanii de altfel, împărţeau timpul nopţii în funcţie de cântatul cocoşilor: „când cântă cocoşii întâia dată, atunci e miezul nopţii; când cântă a doua oară, este aproape trei dimineaţă; iar a treia oară, când încep a cânta mai des, când apune găinuşa şi răsare luceafărul de dimineaţă, atunci îndată se şi face ziuă.”

Despre cocoşii care cântau de douăsprezece ori la miezul nopţii se spunea că ar fi năzdrăvani. La fel de năzdrăvani erau consideraţi şi cocoşii care începeau întotdeauna primii să cânte şi după care se luau şi ceilalţi cocoşi din sat. Se mai credea că nu pot să fie năzdrăvani decât cocoşi care au măcar câteva dintre pene roşii. “Poporul crede că muierea care taie vreun cocoş năsdrăvan, trebuie să păţescă ceva rău: ea ori îşi pierde glasul şi nu poate mai mult vorbi, să fie auzită şi înţeleasă de alţii, ori că i se sclinteşte vreun picior şi rămâne apoi şchioapă în toată viaţa.”

Fiind vestitori ai luminii, în mod firesc, despre cocoşi se credea că sunt duşmani ai spiritelor rele care bântuiau lumea în timpul nopţii: „în momentul când cântă cocoşul dispar toate spiritele, toate schimele şi nălucile; chiar şi diavolul, cel mai mare peste toate spiritele necurate, cum aude cocoşul cântând, îndată se face şi el nevăzut. După cântatul cocoşilor toate spiritele necurate îşi pierd întreaga lor putere şi nemaifiind în stare să mai facă ceva rău într'acea noapte, ele trebuie să se ascundă de unde au ieşit şi să aştepte noaptea viitoare.” Tocmai pentru că exista credinţa că alungau spiritele necurate de pe lângă casă, românii ţineau întotdeauna în curte cocoşi, fiind preferaţi cei pestriţi sau cei roşii, dar mai cu cocoșii negri.

Cocoşul era apreciat în vechime ca fiind  un bun “meteorolog” şi un la fel de bun “profet”: “Vara, când el cântă mult peste zi, e semn că în curând va ploua, că va fi timpul moale. Iarna, când cântă mult peste zi, e semn că va fi vreme bună, că se va muia gerul şi omătul sau că se va face „moşlag," după cum se exprimă unii români din Bucovina. Iară când cocoşii cântă devreme seara la culcuşul lor, ei arată că va fi timp ploios. Când cântă pe gard e semn că se va face vreme bună; când cântă în pragul uşii, anunţă oaspeţi. Dacă cocoşii cântă după ce se înserează bine, însă înainte de le veni vremea, atunci se crede că încep a umbla hoţii la furat. Drept aceea, trebuie să baţi în cociorvă, ca să stea hoţii pe loc, unde i-a apucat vremea.

Cocoşii erau folositi de asemenea pentru tratarea unor boli. „Femeile pricepute” spuneau că: „un cocoşel negru sfârtecat în două şi pus la rănile cu viermi, înainte de-a i se răci carnea, scoate viermii şi vindecă rănile. Pielicica dinlăuntru, de la rânza unui cocoş, uscată, pisată si amestecată cu holercă, e bună a se bea de pântecare. Dacă cineva mănâncă splina cocoşului, despre acela se zice că-i creşte părul. În unele părţi ale Ardealului, femeile care fac de boala cea rea, taie un cocoş negru pe de-asupra bolnavului, care zace lungit pe burtă.” De asemenea, „penele de cocoş se pun în scalda copilului pentru a fi ferit de duhuri rele. Limba cocoşului scapă de urât (de frică) Boaşele cocoşului le mănâncă bărbaţii care n-au, dar vor să aibă copii” (Gh. Ciauşanu).

Sursa: articolul “Datine, credinţe şi moravuri române – Cocoşul” semnat de Simion Florea Marianşi publicat în “Albina Carpaţilor” – numărul din 20 octombrie 1877.

Găinile

Dacă cocoşii sunt, conform credinţelor populare, păsări privilegiate, nu întodeauna se poate spune acelaşi lucru despre găini: Dacă o găină cântă „cocoşeste", adică precum cântă cocoşul, e semn rău; atunci la acea casă are să se întâmple ori moarte, ori vreo scârbă, ori o pagubă mare, ori vreo altă nenorocire. Spre a putea înlătura pericolul pe care'l vesteşte găina şi care ameninţă casa, româncele prind găina şi se duc cu dânsa în fundul casei si încep de aici să măsoare cu ea casa până la uşă; dacă găina ajunge cu coada spre uşă, îi taie coada, iară de ajunge cu capul, îi taie capul. Prin aceasta procedură cred ele, că pericolul se depărtează de la casă.”



De asemenea, “când se mănâncă, adică se bat, două găini între ele, atunci încă e semn rău. De aceea, cel ce le vede, nicicând să nu le lase să se mănânce, ci îndată să le despartă: alungă pe una într'o parte şi pe cealaltă în altă parte, ca să nu se mai poată întâlni curând. Când găinile se scoală tare de dimineaţă şi se culcă târziu, atunci ele, după credinţa poporului, vestesc foamete.”

Cu toate acestea, găinile negre – asemeni cocoşilor de aceiaşi culoare – erau considerate ca fiind un adevărat scut împotriva farmecelor, blestemelor şi al vrăjilor. De aceea nu trebuiau să lipsească din ograda nici unei gospodării. Găinile albe în schimb erau cele care “după credinţa poporului român însemnează deschiderea drumului în cealaltă lume, pentru că se zice că găina merge înaintea sufletului tot scociorând şi chemând, ca şi când ar avea pui mici”. De aceea, găinile albe se dădeau de pomană “peste mormânt” preoţilor sau groparului, la înmormântări sau la prasnice.

Numeroase erau de asemenea şi superstiţiile legate de ouăle de găină:

“Nevestele, mai ales cele ce sunt în stare binecuvântată, nu mănâncă mai nici una ouă de găină cu două gălbenuşuri; se tem că, dacă vor mânca, au să nască gemeni.  Când află vreun ou de găină „părăsit", adică cel de pe urmă pe care-l ouă găina într'o anumită perioadă, şipe acela româncele nu-l ţin, ci-l asvârle peste casă. După credinţa lor, un astfel de ou nu e spre bine. Din ouăle părăsite, care sunt foarte mititele, se zice, că din fiecare iese câte un „spiriduş", dacă cineva le cloceşte subsuoară nouă zile şi nouă nopţi. Spiriduşul, după ce se naşte, rămâne în veci tovarăşul aceluia care l-а scos din găoace. El în lumea aceasta serveşte persoanei care lа clocit; murind însă acea persoană trebuie ca pe cealaltă lume să servească ea spiriduşului.”

Ouăle de găină erau de asemenea folosite şi pentru lecuirea unor boli:

“Ouăle de găină se mai întrebuinţează şi contra unor boale. Şi anume: oul fiert vârtos tăindu-se în două, scoţându-se gălbenuşul din albuş şi turnându-se puţin prăfuşor de piatră vânătă în locul gălbenuşului, se crede că ar fi ajutând foarte mult dacă se pune la ochii cei cu albeaţă. De asemenea mai sunt de albeaţă şi cuişoarele pisate puse pe albuş de ou. Păciuşele de in unse cu seu şi muiate în spumă de albuş sunt bune să se pună la răni, când se opăresc, dar mai cu seamă când se frige cineva. Laptele de femeie muls în găoace de ou e bun contra aprinderii ochilor, dacă se toarnă în ochi. Gălbenuşul de ou pus la soare se topeşte până ce se face dintr'ânsul un fel de unt. Untul acesta apoi e bun de albeaţă, dacă se ung cu dânsul genele şi toată împrejmuirea ochiului.”

Sursa: articolul “Datine, credinţe şi moravuri române – Găinile” semnat de Simion Florea Marianşi publicat în Albina Carpaţilor– numărul din 27 octombrie 1877.



starshiners.ro


Idei de vacanță

$
0
0
Dacă încă nu te-ai decis unde să mergi în vacanță, sunt sigur că o să te ajute sugestiile în versuri ale „Duduiei grădinărița”, publicate de revista „Realitatea Ilustrată” în numărul din 17 august 1929. Sunt o dovadă în plus - dacă mai era nevoie - că imaginația noastră în materie de vacanțe e limitată. Așa a fost în anul 1929 și așa e și astăzi. Să alegem așadar între mare și munte, între o vacanță la țară sau o escapadă pe terasa cu mititei și bere:

LA MARE

Sirene blonde, brune şi şatene.
Matroane grăsulii şi veşnic demne
Dând tineretului grave consemne,
Se plâng de reumatism şi de migrene.

Un june face disperate semne,
Unei dudui fricoase cu lungi gene:
Te-asigur că pe-aici nu sunt balene.
Iar marea, azi, par’că de untdelemn e.

Dar seara, sub a lunei dulce vrajă
A aţipit pustie’ntreaga plajă
Şi e stăpână numai Doamna Mării.

Cum să n’o dea cu toţii-acum, uitării,
Când sus la cazinou, câte-un jazz-band
Începe iar: Ich Kuesse Ihre Hand...


La mare... (Băile comunale din Constanța)

LA MUNTE

Şi poţi să faci excursii pitoreşti
Pe urmă, însă, tenul ți-l cojeşti …

Mai bine e în parc, ferit de soare.
Bandiţi, cu atacuri înfiorătoare.
Răpiri romantice ca din poveşti...

Ei, toate astea nu’s la Bucureşti
Acolo omu’n plină proză moare.
Şi ca să moară, amica, de obidă,
Duduia îi descrie un miraj:

Ieri am făcut o straşnică partidă
În munţi, şi am avut nespus curaj...
De fapt, e tot aceeaşo insipidă
Partidă de bezigue şi mariaj.

Vacanta la munte
La munte... (Vila Cantacuzino din Călimănești)

LA ŢARA

Ei n’au vrut „Staţiune balneară"...
Cu perne şi tingiri, căţel, purcel.
Ei au plecat, având un singur ţel:
Să guste-o lună tihna de la ţară.

Să scape de urbanul spleen văratec
De traiul vilegiaturist banal
Au nimerit în colţul singuratec.
Exact ca din Depărăţeanu Al.

Şi simt, Viaţa la ţară, delicioasă
Când îi mănâncă ploşniţele’n casă
Şi şoarecii le umblă prin dulap.

Când noaptea latră câinii fioroşii
Şi’n zorii zilei prind apoi cocoşii
Să cânte până-i năucesc de cap...


La țară... (în Făgăraș)

LA ORAŞ

Nevasta e la băi cu copilaşii
Din când în când o ilustrată-i scrie
El a rămas acasă’n văduvie
Şi la birou îl mână zilnic paşii.

În casă e miros de naftalină
Şi e hârtie-albastră la fereşti.
Stăpânul năduşeşte’n Bucureşti
De par’că ia un chil de aspirină.

Stropeşte glastrele cu maci şi nalbe
Şi căţeluşului dă de mâncare,
Doar pe’nserate iese la plimbare.

Îşi şterge năduşeala de pe frunte
Visăndu-se pe culmea unui munte
Şi strigă: chelner, încă două halbe!


Pe la terasele de acasă... (Terasa Oteteleșanu)

starshiners.ro

“Moda în vacanță” (de ieri și de azi)

$
0
0
Atunci când Eva a întins lui Adam mărul păcatului a făcut-o cu grație. Și de atunci până astăzi aceasta armă plină de drăgălășenie însoțește femeia în drumul ei prin lume, iar toaletele sunt cele mai de preț aliate ale lor. Din păcate – sau din fericire – noi oamenii suntem nestatornici în gusturile noastre. Nimic nu ne place în mod continuu și necondiționat. Adorăm schimbarea, variația, inovația. Așa  a apărut moda. Capricioasă și mereu în schimbare.


De ieri... De azi...
Dar care sunt croielile, materialele sau culorile la modă? Femeile trebuiau să știe aceste lucruri pentru a-și pune la punct arsenalul seducției. La începutul secolului XX – doamnele și domnițele găseau răspunsuri la aceste întrebări citind ziarele și revistele vremii – de specialitate sau mai generaliste – dar care aproape toate aveau rubrici destinate cititoarelor. Mai apoi au venit anii de aur ai cinematografului și doamnele puteau să vadă toaletele fermecatoare purtate de vedetele occidentale – Parisul rămasese capitala mondială a modei – sau din noua Mecca a grației feminine: Hollywood-ul american. A venit apoi televiziunea și emisiunea dedicată modei a intrat în casele tuturor. Astăzi este mai simplu decât oricând să găsim informații despre moda zilei pe site-urile de specialitate  și putem chiar să cumpărăm produsele pe care ni le dorim din boutique-urile virtuale. Mai mult – avem astăzi aplicații pentru cumpărături care ne ajută să ne completăm toaletele folosind...  telefonul mobil.

Pentru că suntem în perioada vacanțelor o să încerc să arunc o privire în geamantanul unei doamne din anul 1929 care pleca în vacanță. Era deja epoca călătoriilor cu automobilul sau cu trenul – cu multiplele lor avantaje pentru deplasarea către “locurile de vilegiatură” – dar și cu un dezavantaj major: spațiu pentru bagaje era din ce în ce mai limitat, spre disperarea doamnelor. Și vrând-nevrând, ele trebuiau să se adapteze acestei constrângeri – alegând cu grijă ținutele care urmau să-și facă loc în elegantele “valise”. Vom afla așadar, ce trebuia sa însoțească în mod “obligatoriu” o doamnă plecată în vacanță în anul 1929. O vom face citind “Cronicile modei” publicate de-a lungul verii acelui an în săptămânalul “Ilustrațiunea Română. Pentru a putea să comparăm ținutele de atunci cu echivalentele lor de azi, voi adăuga imagini cu produse “similare” pe care le putem găsi “în zilele noastre” pe diverse site-uri dedicate iubitoarelor de cumpărături:
  
ȚINUTA PENTRU EXCURSII

Prin anul 1929, la fel ca și astăzi, din geamantan nu trebuia să lipsească o “ținută pentru excursii”: Multă lume, având automobil, se fixează vara într'o localitate de unde pornește în excursiuni adesea de mai multe zile. Eleganta își pune întrebarea firească cu ce bagaj să plece pentru a nu ocupa loc mult și în același timp să facă și o figură frumoasă în toate împrejurările. Se va îmbrăca cu un costum “tailleur" dintr’o stofă englezească rezistentă cu fusta largă în cute sau “cloche” și cu o bluză de lino sau de poplină de un model simplu. Va lua cu dânsa și o bluză mai elegantă din crêpe de chine, care într'un restaurant îi va da imediat un aer de mai multă eleganță.Va pune pe deasupra un mantou tot din stofă englezească groasă, în careuri sau în linii; mantoul va fi larg, în formă de umbrelă, petrecându-se bine parte peste parte, așa că stând jos să nu se desfacă, desvelind genunchii. Și evident va fii mai lung decât cele ce se poartă prin oraș; mânecile largi, buzunare mari, guler care încheindu-se să ferească gâtul fragil de răceală. O pălărie de fetru, mică, care sa intre bine pe cap completează acest ansamblu. 

Rochie din crepe de chine;
corsajul alb iar fusta și șalul
imprimat cu floricele rose
pe fondul alb. Pantofii din 
același crepe de chine
Pălăria de pai alb cu flori rose
Ca culoare predomină pentru toate aceste costume gris sau beige, deoarece sunt cele mai portative nedecolorându-se și în același timp fiind și cele mai elegante pentru acest gen de costume. (…) Și dacă excursiunea ocazionează și halte în orașe, în valiză va încăpea și o rochiță de mătase imprimată - ocupă așa de puțin loc! - care prin culoarea ei mai închisă e și elegantă și portativă. Pentru aceasta îți va lua și o pereche de pantofi de șarpe sau de orice altă piele mai delicată. Ca prevedere va băga în buzunarul automobilului și un sweter pentru serile friguroase și astfel echipată orice femee poate pleca în excursiune și va fii comod îmbrăcată, pentru a nu fi preocupată de stricăciunea toaletei și va fi și elegantă, ceea ce cred că nu displace nimănui.”  (“Ilustrațiunea Română” – 18 iulie 1929)


Rochii elegante de zi - de azi - la un click distanță
ȚINUTA SPORT

O întrebare fără răspuns în 1929 și în 2018: care este lungimea ideală a unei rochii. Răspunsul dat cititoarelor de atunci este probabil foarte apropiat de cel de azi: “se tinde la lungirea rochiei; trena și-a făcut apariția la rochiile de seară, unde se poate spune că rochia scurtă a murit. Își ia revanșa însă la rochiile de stradă, tailleururi și la rochiile sport. Acestea continuă să fie scurte și largi pentru a nu stângenii mișcările”.

Rochiile fără mâneci
erau  foarte moderne
pentru  sport  în anul
 1929
O deosebire esențială însă: în 1929 “femeia a înțeles că orice ocupațiune ar avea, nu este bine să uite că este femeie, deci să’și păstreze farmecul și grația.” Care erau însa tendințele modei la capitolul toalete sportîn vara anului 1929, toalete care nu trebuiau nici ele să lipsească din “trusoul de vacanță”: Rochiile de sport se fac din stofe ușoare, portative; tesăturile înflorate însă nu sunt la locul lor aici; culori deschise, mai ales albul predomină; fustele largi, în cute sau plisate; bluze în formă de jimper discrete și în general fără mâneci. Pentru a completa aceste toalete, s'au introdus cu un succes deosebit micile jachete drepte, necăptușite ce se pun peste rochii, făcând un complet original și elegant. În același timp jachetele acestea ușoare sau introdus și la rochiile imprimate, dispensând de mantouri, care adesea erau prea greu de purtat. Peste rochiile cu mâneci se poartă tot în acest scop veste foarte drăguțe, drepte și fără mâneci, făcute din stofă uni asortată cu stofa rochiei. O astfel de vestă pusă pe o rochie imprimată dă un aspect foarte tânăr și elegant.


Ținute sport de azi - la un click distanță
Nici unei femei elegante nu’i poate lipsi din garderobă un mantou de vară, ușor, însă plăcut pentru serile răcoroase. Aceste mantouri de mătase sunt căptușite în general cu aceiași stofă cu rochia și au un fourreau de blană, care va apăra gâturile delicate de răcoarea serii, și care în același timp va da un aer de elegantă somptuozitate. Culoarea galbenă cu toate gamele ei de la “ivoire" până la maron este culoarea ultra-modernă; rochii de un galben citron, cazace galbene la tailleururi; culoarea galbenă predominantă la garnituri, pălării galbene, umbrele galbene, saluri galbene, o simfonie întreagă de galben predomină în vara aceasta. Pe lângă galben se mai vede apărând cu oarecare insistență  roșul și verdele; albastrul atât de mult purtat anul trecut a dispărut anul acesta aproape cu totul, ceea ce dovedește ca și în materie de modă - mai ales aici - totul este efemer.”  (“Ilustrațiunea Română"– 8 august 1929)

ȚINUTA ELEGANTĂ

Mai mult ca oricând, marii modeliști se ocupă de perfecțiunea croielei, a detaliilor și mai ales de variațiunile liniei noi așa de feminine și plină de grație, care tinde să se generalizeze. Până acum, lungimea la spate, adeseori exagerată la rochiile de seară, a evoluat destul de încet, pe când lărgimea a trecut brusc pe unul din șolduri și mai ales în mijlocul spatelui. Poate că aceste transformări cari aduc frumuseței un element nou, vor permite fanteziei modeliste creațiuni de un gust cu totul deosebit.


Un splendid costum pentru yacht
rochia și jacheta era din
"crepelle" alb și albastru
Noi făgăduim draguțelor noastre cetitoare să le ținem în curent cu tot ceea ce se petrece în lumea modelor și să le înfățișăm croquisuri din cele mai bune surse pariziene. Deocamdată oferim cititoarelor noastre două minunate modele pe care le reproducem în acest număr : primul reprezintă un admirabil costum pentru yacht, cel de al doilea un superb mantou.” (“Ilustrațiunea Română"– 27 iunie 1929)


Compleuri elegante de azi - la un click distanță
PANTOFII

Moda rochiilor scurte a impus o grije deosebită asupra ciorapilor și pantofilor; aceștia din urmă au ajuns chiar la o varietate de modele pe care bunicile noastre nici n'o puteau bănui. Astăzi avem pantofi de piele de vitel cu toc de talpă adesea chiar jos pe care elegantele îi poartă la tailleururi; pantofi în care piciorul stă comod permițând mersul fără oboseala.

Pantof  cu broderie persană din anul 1929

Avem apoi pantofi de piele de diferite culori, asortați la rochii, pantofi de antilopă, de lac, de șarpe sau combinații din mai multe feluri de piele, modelele cele mai variate cari se potrivesc la rochiile de după masă. Pentru seară escarperii sunt în favoare; modele sobre din crepe de chine, cu tocul foarte înalt, sau modele complicate din tesături fine, asortate cu rochiile.


Sandale elegante de azi - la un click distanță
Astăzi o femeie trebuie neapărat să aibă patru sau cinci perechi de pantofi în garderoba sa pentru a putea face față cerințelor moderne. Și cum tendința este a se da multă atenție detaliilor, gențile preocupă si ele lumea feminină.” (“Ilustrațiunea Română"– 1 august 1929)

COSTUME DE BAIE, PIJAMALE, ACCESORII ȘI ALTE... NIMICURI

Mai importante decât rochiile sunt pentru elegante costumele de baie, căci cel puțin o jumătate de zi aceasta e toaleta indispensabilă. Un costum de baie, se compune astăzi dintr'un “maillot" din jerseu. Culorile predominante sunt: negru, roșu, bleu-marin și albastru. Anul acesta se vede ca noutate combinația corsajului de o culoare, în special alb și fusta foarte scurtă și strâmtă sau pantalonii de altă culoare mai închisă, separate la talie printr'un cordon tot din tricou sau de piele. Evident că persoanele forte trebuie să evite cu mare grije aceste modele în special vărgate și să "adopte” costumul negru sau bleu-marin, care-și păstrează întotdeauna eleganța sa sobră.

Costum de baie "compus
din trei piese" din anul 1929
Peste aceste costume se poartă sau scurte și veste asortate sau, largile cape și mantouri de eponge, care au ajuns la o varietate infinită de desenuri. O umbreluță de creton asortat, o bonetă cochetă și o pereche de pantofi fantezie completează silueta unei elegante pregătită de plajă.”  (“Ilustrațiunea Română"– 15 august 1929)

Umbreluțe și alte accesorii...
În tendința de acum câțiva ani a femeii, de a se masculiniza, s'a introdus moda pyjamalei. O femeie tânăra cu silueta subțire, cu părul tăiat a la Garcon nu părea un băiat, dar ea pierdea mult din grație și eleganță; nu avea decât farmecul noutății. Astăzi pyjamaua tinde și ea să se feminizeze - tinde probabil să dispară - pe plaje elegantele adoptă chiar numai vesta ei, care s'a lungit până la genunchi, lăsând în părăsire pantalonii ce o îmbrăcau ca într'un sac. În orice caz, azi pyjamaua e compusă din trei piese, vesta lungă și largă tinzând să mascheze aspectul disgratios al pantalonilor. O noutate reușită pentru plaje, este armonizarea ca țesătură și culoare a tuturor accesoriilor de care o elegantă are “neapărată" nevoie la baie, armonizare pe care o găsim și la garnitura  «mailloului», a halatului sau a capei și care dă o notă originală și distinsă.” (“Ilustrațiunea Română – 15 august 1929)


Rochie de plajă de azi - la un click distanță

Dar să nu uităm că: “În poșeta parfumată cu mirosul discret și fin al amestecului de flori exotice, “nimicurile" femei duc cea mai bună casă: cutioara cu pudră și mica oglindă de argint lângă creionul de buze ; creionul de sprâncene lângă pieptănașul cu dinții colorați ; batista ca pânza de păianjen lângă sticluța celui mai rafinat parfumeur ; câteva ace și cărți de vizită răvășite într'un “Notes" cu numere de telefon și adrese de .. modiste, un crâmpei de budoar ambulant în care în afară de indiscrețille ochilor curioși nimeni, absolut nimeni nu poate pătrunde. O lume de “nimicuri" dar care se leagă atât de intim de viața de toate zilele a femeii noastre, o lume pe care o nesocotesc cei mai mulți dar pe care ar răvăși-o cu toții grăbiți asemenea copiilor cari scotocesc în cutia cu “o lume de nimicuri" delicate, inseparabile, în care mâna femeii alunecă instinctiv, de atâtea ori pe zi. Nimicuri, nimicuri... Și între toate aceste nimicuri, locul de cinste îl are “Majestatea Sa roșul de buze"(“Ilustrațiunea Română"– 11 iulie 1929)


Nelipsitele nimicuri - de azi

Cam atât. Sper că v-am ajutat suficient încât să nu mai știți cu adevărat ce ați pus și ce mai lipsește din valiza pregatită pentru plecarea în vacanță. Să știți însă că nu asta a fost intenția mea...

Surse: colecția revistei “Ilustrațiunea Română” răsfoită în Biblioteca Digitală a Bucureștilor


starshiners.ro

Caniculă (interbelică)

$
0
0
An de an căldurile toride se revarsă asupra orașele noastre. Zile caniculare, fără nici o adiere de vânt și fără nici un strop de ploaie, zile în care atmosfera e încinsă și soarele dogorește înăbușitor. Nopți în care aerul devine respirabil doar prin parcurile și prin grădinile umbroase. Azi, la fel ca și în perioada interbelică, orășenii care nu pot pleacă  în vilegiatură”, la munte sau la mare, caută soluții pentru a păcăli canicula. Și soluțiile de azi sunt aproape aceleași ca și cele din anii ’30:


Sete mare...
La grandiosul Bazin „Lido“ cu valuri maritime

“Bucureştenii au în sfârşit, un mijloc minunat să scape de căldură: fac băi în grandiosul Bazin „Lido“ cu valuri maritime, situat în centrul Capitalei, în bulevardul Brătianu colţ cu strada Franklin… În fiecare zi, mii de oameni profită de minunata invenţie a valurilor Bazinului "Lido", valuri care au forţa şi eficacitatea valurilor mării… Când ies din valuri, vizitatorii bazinului "Lido" găsesc în jurul piscinei splendide grădini şi terase solare, înzestrate cu admirabile aparate electrice de gimnastică şi masaj.

Bazinul cu valuri "Lido" - 1930
La ora aperitivului, după amiaza la ceai, seara la dineuri, animaţia întreţinută de un jazz excelent şi de renumitul restaurant "Cina-Lido” e extraordinară. Inutil să adăugăm că Bazinul "Lido" cu valuri maritime e centrul sezonului bucureştean şi ţinta străinilor şi provincialilor care vin în Bucureşti.” (articolul “Numai aşa scăpaţi de căldură” – “Ilustraţiunea Română” – 17 iulie 1930)

Aglomerație la ștrandul Kiseleff - 1929
Prin grădinile de vară ale oraşului…

“Zorile se revarsă pe la patru... Dar de la trei jumătate cheflii din grădinile de vară, care încununează marginile Capitalei ca o ghirlandă de verdeaţă cu lăutari, presimt ca o adiere de răcoare: întâia adiere de răcoare după douăzecişitrei de ore zăduf!... Cucoanele de lux, rochiile, decolteurile şi chipurile sifonate de nesomn şi sbucium sentimental se ridică de la mesele mişcate de la locul lor, urmate de domni cu beţia solemnă, salutaţi de chelneri şi picoli, care adastă ultimul, supremul bacşiş.

Rahagiu
"Şofeurul" care se prăjeşte toată ziua în staţie
în arșita soarelui, se răcoreste cu apă rece
 de la micul rahagiu
Automobilul a pornit şi el în penumbra zorilor, nesigur, ca şi cum ar fi luat parte la cheful bucureştean, într'un zbârnăit furibund de motor străvechi. Şofeurul, care n'a dormit cumsecade de opt zile, mână maşina în legănări, abia ferind-o să nu izbească micile faetoane cu un singur cal și un vizitiu cu tulpan alb, care aduce în paie căldările cu lapte cald, de curând muls, din ugerele cu arome de sulfină, ale vacilor idilice, dintre salcâmii foşnitori de la ţară. Primii vardişti, care apar în uniformă colonială la intrările şi răscrucile din Bucureştii propriu zişi, salută automobilele în care bănuiesc că sunt superiorii în stare de ebrietate, uimiţi şi ei de liniştea neobişnuită a acestui amestec de timp, despre care se spune atât de frumos româneşte că "se'ngână zorile". Cu întâile raze ale soarelui, câte o mână albă de cucoană, sau păroasă de bărbat, trage storul la etaj, unde de aseară  nimeni n'a putut închide bine ochii, în speranţa unui somn mai adânc, o oră sau două.

Porumbielul! Ia porumbielul fierbinte !
Dar ce iluzie!... În răcoarea înşelătoare a dimineţii încep să fluiere sirenele fabricilor, care-şi cheamă lucrătorii de la cinci dimineaţa. Tramvaiele au început să duduie pe şinele prelungi cere împânzesc oraşul, până'n ţarinele de la margini, zguduind casele, de zornăie geamurile, pocnind încheieturile şinelor, ca o prevestire de cataclism. În străzile ferite de această calamitate şi unde chiriile sunt duble - s'au ivit întâii precupeţi, cu zarzavaturi cărate în spinarea deşălată, spre a fi vândute "boierilor" cu preţ de speculă. În străzile aşa-zis liniştite, unde vor să doarmă "intelectualii" - medicii, avocaţii, funcţionarii superiori, ziariştii, miniştrii, ofiţerii de stat major - se iscă  hărmălaia fără pereche decât în Orient a "oltenilor", cu glasuri exasperante, ţipând ca dervişii muşcaţi de vipere, toate legumele lumii, peştele cu tarif de parc'ar fi fost adus din Australia, cărbunii de care n'are nevoie nimeni.

Inghetata
Sergent bucureștean cu cască colonială își permite
 luxul unei înghețate  cumpărate de la negustorul ambulant
Galbeni, de parc’ar fi scăpat din camere de tortură, bucureştenii îşi părăsesc căminul cu ochii furioşi, îndreptându-se neurastenizaţi spre serviciile unde-i aşteaptă o muncă insipidă, un "şef" tot atât de isteric ca şi ei, puşi cu toţii pe harţă şi pe crimă. Numai zidarii pe binalele ridicate asemenea unor jucării copilăreşti, cântă cu voci de Şaliapin şi Carusso, de la ora nouă dimineaţa, zămislind un adăpost confortabil şi graţios, de care ei nu vor avea parte niciodată. Prin mahalale au început să fumege grătarele şi aerul se încarcă de un parfum iute de usturoi şi carne prăjită. La amiază din cadele uriaşe, de la colţuri şi răscruci de străzi, începe să se scurgă pe trotuar gheaţa topită, din care un mic vânzător, cu şorţul lung al lui taică-său, vinde câte un sifon sau o limonadă, care până la destinaţie dobândeşte temperatura şi gustul ceaiului stătut.

În lipsă de clienţi lustragiul a adormit
 la umbră
După dejunul luat în sudori de "burghezi” la marginea de trotuar sau la măsuţa umedă, pe la cârciumile de la periferie, începe tortura muştelor şi bondarilor, puşi să alunge ultima încercare a disperaţilor bucureşteni de-a fura un sfert de ceas de somn - şi noua năvală a barbarilor care iau locul precupeţilor, cumpărătorii de haine vechi, cu picioare negre goale, pantaloni ferfeniţiţi de gală şi pălării rupte de panama. De pe la şase seara băieţii din bodegi şi cârciumi "răcoritoare“, stropesc un prundiş grosolan şi trotuarul din faţa localului, cu pâlnia umplută de apă încropită, care mai mult ridică praful şi face noroi. Lăutarii cu gâturi prelungi, feţe oacheşe de mumii şi ochii holbaţi de o foame ancestrală, intonează întâiul marş, scandalos şi fără ritm, singuri în fundul grădinii cu mesele goale şi feţele de mese pătate de chefurile din ajun. Înebuniţi de-o zi de iad, bucureşteni uită cu dinnadinsul de amăgirea petrecerii din ajun şi cu riscul de-a nu plăti chiria, sau de-a intra în puşcărie, pentru delapidări de bani publici, îşi iau prietena sau soţia şi copiii şi pornesc spre "grădina de vară" a periferiei, în speranţa de-a găsi o nouă climă şi un suflet nou.

La o terasă cu...  jazz-band
La Şosea, în boschetele cu flori suave şi colonade amintind graţiile partenonului, drama e aceiaşi deşi chelnerii sunt mai sclivisiţi, preţurile mai mari, domnii mai pretenţioşi şi cucoanele mai capricioase. Prostraţia iniţială devine însufleţire pe la miezul nopţii şi entuziasm pe la ora două... Pentru ca la patru povestea să înceapă iar, cu revărsatul zorilor, vardiştii în costume coloniale, lăptăresele, sirenele fabricii si tramvaiele… “ (articolul “Într’o zi de vară” – publicat în revista “Realitatea Ilustrată” din 22 iulie 1936)

La răcoare, pe iarba verde, în aerul parfumat al pădurii…


“Oamenii au părăsit oraşul cu aerul asfixiant al sufrageriilor de toată mâna, pentru câteva ceasuri de plăcere, de odihnă, la umbra stejarilor. Alungati de monotonia vieţei de oraş, iată’i “la iarbă verde", voioşi, în jurul unei mese improvizate. Aşa petrec oamenii în alte ţări. Aşa au început să petreacă şi la noi, cum petreceau odată bătrânii noştri care aveau cultul odihnei duminicale şi al petrecerilor câmpeneşti. Ce e drept, bătrânii nu petreceau cu gramofonul încărcat cu jazz-uri sau lăutari cu saxofoane miorlăite. Aveau “cobzarul" lor, cu cântece duioase pentru nervii liniştiţi care nu reclamau flagelaţia artistică a orchestraţiei de astăzi.... Cobzarul cu cântecele fermecate, vinul din Cotnarul autentic isvor de viaţă si de veselie sănătoasă.

Un picnic romantic
Un reviriment s'a produs şi la noi în mentalitatea oraşenilor. Astăzi, la ceasul prânzului, păduricile din preajma oraşelor sunt pline de oamenii care fug de larma şi aerul viciat pentru un ceas de petrecere şi de odihnă “pe iarba verde". Acolo, omul uită confortul pe care'l socoteşte, în viaţa de toate zilele, indispensabil. Acolo, omul lasă pretenţiile şi eticheta. Întins pe iarba verde, românul, după “ce se face comod"... mănâncă. În graba mare, furculiţele au fost uitate acasă şi solniţa argintată este înlocuită simplist cu puţină sare, pusă într’un petec de jurnal... N'are a face! E bine şi aşa! Ce gust incomparabil are puiul bine fript, rumenit şi topit cu mujdei de usturoi! Ce minunată este telemeaua ruptă cu mâna şi combinată savant cu ceapa verde! Spuneţi’mi mie câte parale face o bucaţică de pastramă crenelată ca un turn de cetate medieval şi friptă... la faţa locului! lar vinul, răcit în pârâiașul care şerpuieşte discret la picioarele noastre, nu ştiu cum, dar parcă are o aromă specială, un gust deosebit... “sparge cerul gurii" să se sature şi cei însetaţi să se răcorească!

Picnic interbelic in familie
Ce bine se simte omul scăpat din corsetul civilizaţiei. După o mâncare straşnică, udată din belşug, un pic de odihnă nu strică. Şi românul nostru îşi face siesta. Pitpalacii şi mierlele îi şoptesc de dragoste în crângul apropiat. O boare de vânt răcoreşte faţa pământului. Cerul e atât de albastru şi zarea atât de senină. Gândurile se încâlcesc şi se amestecă şi somnul te fură încet, ducându’te pe nesimţite în ţara zânelor pădurii, cu pitici, cu broaşte mari de’o şchioapă şi cu palate de cristal.” (articolul “Pe iarba verde” – “Ilustrațiunea Română”  din 15 august 1939)


Povestea Polei Illéry - diva din Corabia

$
0
0
Când oamenii n-au mai avut curajul să creadă în viața de jos, când n-au mai avut candoarea să creadă în viața de sus, au început să creadă în viața ca-n filme. Starul a fost întruchiparea unui Eden intermediar, unde Eva poartă bikini, merii cresc în piscine, iar șarpele își petrece vacanța pe un iaht personal. Bine sau rău - așa a fost. Pentru o bună parte a lumii, filmul a fost într-adevăr o uzină care produce vise, conserve de vise.”(Ecaterina Oproiu) Lista de aur a "eroilor creatori de vise" include și numele unor actori de origine română care au devenit staruri ale marelui ecran – din păcate artiști aproape uitați astăzi: Edward G. Robinson, Lisette Verea, Nadia Grey, Tala Birell, Lewis Milestone, Johhny Weissmuller, Béla Lugosi, Sylvia Sydney, Bob Curwood sau Elizza la Porta sunt doar câteva dintre aceste vedete.

Paula Iliescu a fost una dintre marile vedete de cinematograf din perioada interbelică. Ea s-a născut la Corabia, în 15 octombrie 1908 (alte surse indică ziua de 18 decembrie 1909 ca fiind data nașterii). Devenită celebră sub pseudonimul Pola Illéry, tânăra originară din România a fost o actriță care a apărut în filmele mute și de asemenea în primele filme cu sonor. Primele legături ale Paulei Iliescu cu lumea cinematografiei s-au datorat unui concurs de fotogenie organizat în anul 1927 de revista “Cinema” și de Societatea vieneză “Sascha Film” (din păcate “Citadela de la Varşovia” - filmul pentru care se organizase acest “casting” - nu a mai fost realizat). La scurt timp Paula Iliescu a emigrat în Franţa. Aici și-a ales pseudonimul Pola Illéry, ales în cinstea celebrei actriţei poloneze Pola Negri. În Franţa a jucat sub direcţiunea de scenă a unor regizori importanți din acea perioadă şi a devenit un adevărat star internaţional.


Pola Illéry pe afișe interbelice

Redactorul H. Doru – corespondentul la Paris al revistei Realitatea Ilustrată” – menționa câteva amănunte din biografia Polei Illéry din această perioadă în articolul O româncă pe firmamentul ecranului” (articol publicat în numărul din 13 februarie 1930): “Vreţi să ştiţi cine e Pola Illery? E o tânără româncă şi adevăratu-i nume e Paula Iliescu. Venită la Paris acum 2 ani, urmă regulat cursurile libere la Sorbona. Plecă apoi, într’o bună zi, în Algeria, pentru a debuta într’un film. Mirajul bandei de celuloid. Regisorul Cavalcanti o angajează pentru a interpreta un rol episodic în filmul său “Le Capitaine Fracasse” (reprezentat şi la noi). Aci, rolul episodic se transformă într’un rol extrem de important. Într’o scenă, unde trebuia să treacă agăţată’n mâini peste o funie suspendată peste o prăpastie, ea refuză a fi dublată şi prin curajul său a avut un succes remarcabil. Chiar în ziua prezentării filmului, în sala unde avea loc reprezentaţia, Rene Clair îi făcu propunerea de a iscăli contractul pentru actualul său film. Iată dar cine e Pola Illéry. Paula Iliescu: o fată brună, tipul clasic al româncei, având o siluetă impecabilă, doi ochi ce revarsă frumusețea unei nopți de vară... vedetă consacrată, pe ecranul francez.

Le Capitaine Fracasse
Cadre din filmul "Le Capitaine Fracasse" (1929) cu Pola Illéry în prim-plan 
În imaginea din centru scena evocată în articol: "
o scenă, unde trebuia
să treacă agăţată’n mâini peste o funie suspendată peste o prăpastie"
Același articol include o relatare din studioul cinematografic parizian și un interviu acordat revistei “Realitatea Ilustratăde Pola Illéry:

ÎN STUDIO-URILE sonore de la Epinay, se lucrează la realizarea unui film sonor şi vorbitor francez:„Sub acoperişurile parisiene". Filmul este realizat de cunoscutul regisor Rene Clair, autor a numeroase filme de mare succes, opere reprezentate şi în România. Rolul principal feminin din filmul de mai sus este interpretat de compatrioata noastră Pola Illéry, o frumuseţe care a fost remarcată în studio-urile franceze. În vasta hală, unde se turnează, e o linişte mormântală. Conducerea regiei se face numai prin semnalizări electrice speciale. Şi pentru că peste tot sunt afişate table uriaşe, ca un ordin, pe cât de laconic, pe atât de imperativ: SILENCE”, mă apropii cu paşi uşori de prima interpretă care făcuse o pauză, şi-i fac semn, muțeşte, c’o rog să-mi acorde o convorbire. La început, mă priveşte mirată, dar peste câteva secunde - amuzată probabil de chipul meu caraghios de rugător - îmi răspunde în acelaşi mod, să aştept până la pauza generală, când îmi va sta la dispoziţie. Desigur că intervenţia mea mi-a atras o privire ucigaşă a regisorului şi - în subsidiar, natural! - ale ajutorilor săi.

Paula Iliescu
Imagini din filmul "Le Capitaine Fracasse" incluse în articolul publicat de revista "Realitatea Ilustrată"în 8 ianuarie 1930 
Aparatele lucrează fără sgomot, luminile sunt orbitoare şi jenante pentru un necunoscător, se încrucişează, semnalele luminoase se succed la comenzile regisorului, se aud doar dialogurile interpreţilor și... cum toate lucrurile au un sfârşit, vine şi pauza mare. Personal, îmi face impresia unei clase în care s’a terminat o oră, timpul când micii şcolari, pentru a compensa tăcerea care le-a fost impusă o oră'ntreagă, dau curs liber exuberanţei lor tinereşti. Şi curios, o voce omenească, oricât de neplăcută ar fi, după tăcerea care domneşte într’un studio sonor, capătă o dulceaţă fonetică - iluzorie, natural - nebănuită. De-aceea, când Pola Illery îmi aruncă în treacăt, un „a disposition, monsieur” , am crezut că aud un glas de heruvim. Am urmat’o afară, într’un hol încălzit al studio-ului şi pentru că tăcerea mă influenţase, i-am spus cu mare greutate, în româneşte:

- Bună ziua, domnişoară!
- Tiens... tiens... sunteţi român?
- Da, domnişoară şi...
- Ştiu, domnule, sunt foarte mulţi români la Paris și fiecare se crede obligat să-mi prezinte omagiile.
- La mine e cu totul altceva.
- Vezi, domnule, sunt aproape desamăgită. Mă aşteptam la...
- Daţi-mi voie să termin, duduie. Eu viu în numele miilor de cititori ai „REALITĂŢII ILUSTRATE” , să vă solicit un interview.
- Revista mea favorită? Cu plăcere... cu plăcere...
- Vedeţi însă, că nu ştiu cum să’ncep.
- Dacă-i vorba de.„REALITATEA ILUSTRATĂ”, voi începe cu... Vezi, domnule, sunt o fată tânără şi a fost lansată de un concurs de frumuseţe. Eu, care am luat parte, prin urmare, la o asemenea manifestaţiune, îmi pot da perfect seama de greutăţile pe care le întâmpină la organizare. De-aceea, nu găsesc cuvinte, pentru a-mi arăta mulțumirea pentru frumoasele concursuri pe care le organizează anual. Este o mare operă de valorificare a frumuseții feminine, iar “Miss România” este cel mai ideal element de propagandă național. Dovada s’a făcut în trecut. Între cariera mea actoricească și severele condițiuni ale concursului pentru Galveston este o incompatibilitate: altfel, m’aș fi prezentat și eu anul trecut. Și drept săți spun, aș renunța cu plăcere la cariera mea, cu toate favorurile pe care le am, pentru titlul de „Miss România”. Nu mă cred prea frumoasă, dar ca oricare femeie care se examinează de cel puțin 24 de ori pe zi în diferite oglinzi, dar mai cu seamă la cea din poșetă, pentru a-și aranja buzele, obrazul sau părul, am ajuns la concluzia că nu sunt tocmai urâtă. Și ca să nu plecăm de la acest subiect, țiu să îți atrag atenția că am fost solicitată să particip la un concurs de frumusețe peste Ocean. Am refuzat. Am văzut-o pe Magda (notă: este vorba despre Magda Demetrescu – Miss România 1929 – citește aici articolul Primul concurs Miss România) în filmul care a fost luat în America. Am auzit-o vorbind românește și, fără să vreau, ochii mi s’au împăienjenit de lacrimi. (Te rog însă să nu scrii nimic despre aceasta. Ştii, artistele nu au voie să plângă...).

Pola Illery
Cadre cu Pola Illéry în prim-plan din filmul sonor "Sous les toits de Paris" (1930) - filmul turnat în perioada acordării inerviului 
...Între timp se adunaseră în jurul nostru mai toţi artiştii: Albert Prejean, Gaston Modot, Bill Bocket, Rene Clair precum şi tot ansamblul de figuranţi. Pola Illéry vorbea însufleţită, întro limbă necunoscută lor; pe figura ei, care radia o fericire copilărească, se putea vedea că îşi pune tot sufletul în discuţie. Nici unul nu îndrăsnia s'o întrerupă... Albert Prejean, partenerul ei, printr’un spirit fin, îi atrase atenţia că scena aşteaptă.
- Pola, îmi acorzi un dans?
Întradevăr, decorurile reprezentau o sală de dans, cum sunt multe prin periferiile Metropolei, cunoscute sub denumirea de „Bal Musette”. Într’un balcon, un jazz specific al acestor săli, unde în schimbul a 25 de centime se poate dansa un tango sau fox-trott, jazz compus dintr’un acordeon, o chitară și o tobă. Pola se ridică şi se avântă în mulţime, îmbrăţişată de partenerul ei. Semnalul... muzica începu un tango melancolic şi Pola dansează, aruncând priviri de foc împrejur, râde, arătându-şi dinţii, un şir de perle de un alb imaculat... Un scurt acces de melancolie îi alungă surâsul... pentru ca apoi, dealungul obrajilor, două lacrimi să alunece, alungate de altele, ce pornesc atât de natural din ochii săi fermecători. Rene Clair e în culmea fericirii... O scenă dintre cele mai grele a fost realizată şi micuţei Pola i se fac ovaţii...
Dar ea îşi reaminteşte că mai are de spus ceva pentru „REALITATEA ILUSTRATĂ”:
- Trebuie să-ți declar că sunt fericită de rolul ce mi s'a încredințat. Fericire ce mă mângâie. În filmul acesta rolul principal a fost creat special pentru mine, căci în el cânt româneşte...”. (Paris, Ianuarie 1930, H. DORU)

La rue sans nom
Pola Illéry în presa franceză interbelică
Filmografia actriței este una impresionantă pentru acei ani:

1928 : Le Désir
1929 : Le Capitaine Fracasse
1930 : Parada Paramount (versiunea în limba română a peliculei americane Paramount on Parade”, alături de Ion Iancovescu)
1930 : Sous les toits de Paris
1930 : Illusions
1931 : Le Petit Chaperon rouge
1931 : Televiziune (în limba română)
1931 : Un homme en habit
1933 : L'Ange gardien
1933 : Au pays du soleil
1933 : Quatorze Juillet
1934 : Taxi de minuit
1934 : La Rue sans nom
1938 : Le Tigre du Bengale
1938 : Le Tombeau hindou

Parada Paramount
Ion Iancovescu și Pola Illery în filmul "Parada Paramount"
(versiunea în limba română)
Cariera actriței a fost însă întreruptă de izbucnirea conflagrației mondiale. Pola Illéry a emigrat în Statele Unite, a dobândit cetățenia americană în anul 1946 și s-a căsătorit cu maiorul american Charles Grenier. Căsătoria a durat doar câteva luni pentru că soțul ei a murit într-un accident. Pola Illéry s-a recăsătorit câțiva ani mai mai târziu cu Jim Gibson și cuplul s-a mutat în California, unde actrița a trăit pentru tot restul vieții ei. Este de menționat că Paula Iliescu nu și-a uitat niciodată țara natală. În anul 1991, Academia Româno-Americană i-a conferit titlul de membru de onoare. Tot în acei ani Pola Illéry a comandat și a donat două tablouri bisericii "Sf. Treime" din Los Angeles (o horă pictată de Eugen Drăguțescu și un car cu boi pictat de maestrul George Năsturel). Pola Illéry a murit în Palos Verdes (California) în 19 octombrie 1993.




vivre.ro

Ştrandul Kiseleff – cel mai mare bazin din Europa în anul 1929

$
0
0
Ştrandul Kiselef– cel care a primit mai târziu numele de “Ştrandul tineretului”  - a fost cel mai mare ştrand şi de asemenea cea mai mare bază sportivă a Bucureştiului din perioada interbelică. Arhitectura clădirilor din zona ştrandului este una simplă, într-un limbaj modern, cu evidente referiri la stilul Art-Deco. Ştrandul în ansamblul lui reprezintă de altfel unul dintre primele ansambluri de arhitectură modernă din Bucureşti. Ansamblul proiectat de Marcel Iancu a suferit însă în perioada comunistă transformări considerabile, care au alterat imaginea arhitecturală unitară iniţială. Imediat dupa terminarea construcţiei sale –în numai 52 de zile– ştrandul Kiseleff a devenit una dintre cele mai aglomerate zone de agrement ale Bucureştiului:


Ștrandul Kiseleff
Ştrand. Minunat loc de recreaţie pentru bucureştenii condamnaţi de soartă, să rămână pe meleagurile pe care a păstorit Bucur. Instalaţia din Şoseaua Kiseleff vine să umple un gol demult resimţit. Deşi a apărut ca din pământ - construirea lui nu a durat decât 52 zile - ştrandul se prezintă astăzi admirabil din toate punctele de vedere. În primele zile, este adevărat, el a avut lipsurile inerente oricăror începuturi, dar cei puşi să conducă monumentala operă şi-au înţeles menirea şi cu o perseverenţă rară, au procedat la înlăturarea a tot ceea ce nu corespundea cerinţelor. Astăzi imensa construcţie dintre Şcoala de Agricultură şi Hipodromul Băneasa, este gata să concureze cu instalaţiile similare din străinătate.

Strandul Kiseleff ( Strandul Tineretului )
Ştrandul Kiseleff  într-o zi caniculară
Cine nu a văzut ştrandul, nu-şi poate da seama de măreţia lui, cu atât mai mult cu cât durata construirei lui a fost excesiv de scurtă. Este deci nevoie să te plimbi pe alei şi prin atenanse spre a-ţi putea face o idee exactă asupra formidabilei întreprinderi. Imaginaţi-vă un teren imens, în mijlocul căruia se află un bazin de dimensiuni respectabile, înconjurat de o plajă în suprafaţa de 12000 de metri pătraţi! Aşa vă veţi putea da oarecum seama de impunătoarea instalaţie.”

1929:  Ştrandul Kiseleff 
După cum vă spuneam, începând cu anul 1929, de-a lungul multor decenii, Ştrandul Kiseleff a fost de asemenea una dintre bazele sportive cele mai importante din Bucureşti.  Practicarea sporturilor nautice în Capitală a luat un considerabil avânt imediat după inaugurarea noii baze sportive: Pentru sport în sine, ştrandul constituie un aport considerabil. A fost suficient să se construiască acest bazin de mari dimensiuni, pentru ca nataţia să ia un neobişnuit avânt. Graţie realizării acestei admirabile opere am putut asista mai demult la prima întâlnire nautică inter-oraşe, iar mai de curând la un veritabil match intercluburi. Cu prilejul acestor două întruniri am făcut o constatare îmbucurătoare. Sportul nautic are în Capitală câţiva reprezentanţi de elită, a căror muncă trebuie încurajată pe toate căile. Este necesară sprijinirea elementelor de clasă, pentru a putea face din Capitala României Mari, un puternic centru nautic, de la care provincia să ia exemplu.”

Strandul Kiseleff ( Strandul Tineretului )
La ştrand...
Despre dotările ştrandului – nu uitaţi că vorbim despre anul 1929 - am găsit informaţii într-o reclamă apărută in “Revista generală ilustrată”:

“Ştrandul Kiseleff – cel mai mare bazin din Europa. 
Cea mai mare plajă artificială. 200 de cabine.
 14.000 mp. plaje de nisip.
Plaja şi baia deschise de la ora 6 dimineaţa până la ora 8 seara.
Supravegherea bazinului încredinţată la profesori de înot speciali şi membrilor federaţiunilor sportive. Personal special de salvare.
Bazin special pentru copii. Aparate de educaţie fizică.
Piste pentru curse. Tenis.
 Cabinet medical condus din doi medici.
Restaurant – Brasserie – Cafenea – Magazine diverse – Poştă – Telefon – Telegraf – Poştă specială pentru emisiune de radio – Jazz berlinez
Parchet special pentru dans pe plajă
Renumitul restaurant Elysee la dispoziţia Onor.
 Public până la miezul nopţii

Preţuri de intrare : lei 50 de persoană, cu drept de baie şi cabină la dispoziţie. De la ora 9 seara intrarea 20 lei de persoană. Se găsesc deasemenea costume de baie de închiriat pentru amatori
Lecţii de înot se dau sub direcţiunea d-lui profesor Focşa”

Ştrandul a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări. O primă intervenţie a avut loc la începutul anilor 40, atunci când s-au amenajat terenurile de tenis înşirate de-a lungul şoselei Kiseleff şi când s-a construit, în dreapta intrării, în apropierea restaurantului, o cabană cu rol de vestiar pentru jucătorii de tenis. Tot atunci a fost construită în imediata apropiere a intrării sala de gimnastica. O altă reabiltate a ștandului s-a făcut înainte de organizarea festivalului sportiv din anul 1953. Atunci, unul dintre pavilioanele de vestiare a fost adaptat în scopul amenajăriii unor noi spaţii de cazare. 

Strandul Kiseleff ( Strandul Tineretului )
Bazinul pentru copii

A treia perioadă de transformări semnificative a ansamblului a avut loc în anii 70-80. Ansamblului i s-au adăugat atunci un turn de apă precum si cîteva clădiri anexă. De asemenea în anul 1981- cu ocazia Jocurilor Olimpice Universitare -  au fost adăugate grupurile sanitare la sala de gimnastică şi au fost transformate în spaţii de cazare alte câteva dintre pavilioanele de vestiare.
Strandul Kiseleff ( Strandul Tineretului )
Un salt mortal...



Sursa: articolul «Măreaţă serbare la ştrand» - semnat Jenny Dumitrescu - publicat în numărul din 15 august 1929 al săptămânului Ilustraţiunea Română


epantofi.ro

File din cartea vrăjilor

$
0
0
Practicarea diferitelor forme de magie nu este, așa cum am putea fi tentați să credem, proprie societăților înapoiate din punct de vedere educațional. Toate  “ingredientele” necesare pentru dobândirea “cunostințelor” sau pentru practicarea diferitelor forme de magie sunt disponibile în mai toate librariile și “magazinele specializate” din întreaga lume. Tendința oamenilor de a îmbrățișa practicile magiei era proprie și societății interbelice și despre o “carte de specialitate”  care circula în acea epocă o să vă vorbesc astăzi. După cum v-am obișnuit însă, o să o fac prin intermediul unui articol apărut în luna iulie a anului 1935 în săptămânalul “Realitatea Ilustrată”. Articolul “Cartea magică” reproduce “câteva din ciudatele remedii, pe care le prescrie "Biblia Vrăjilor"– o carte publicată de un anumeGeorge Hohmanîn anul 1820 și care se bazează pe scrierilecălugărului Albertus Magnus, renumit  vrăjitor dinEvul Mediu. Precizez căreproduc descrierea acestor practici doar pentru a vă satisface curiozitatea. Nu vă recomand însă să încercați puterea acestor vrăji. În primul rând pentru că vă va fi greu să faceți rost de “ingredientele” necesare: pui de catâr, inimă de şoarece de câmp sau ochiul drept al unui lup. Dar nu numai din această cauză…



FARMECE, RITURI MAGICE, DESCÂNTECE Şl TALISMANE

PENTRU ÎNDEPĂRTAREA TUTUROR RELELOR :

Pentru înălbirea unui cal negru:

Apa în care a fost fiert un pui de catâr înălbeştecalul negru, dacă este  frecat sau spălat cu ea.”

Pentru durerea de dinţi:

Scoateţi o mică brazdă de iarbă, dimineaţa, înaintede răsăritul soarelui, mai înainte de-a vă fi spălat,suflaţi asupra ei de trei ori şi puneţi-o la loc, întocmai cum a fost mai înainte.

Pentru a ţinti bine:


Luaţi inima unui şoarece de câmp şi puneţi o bucăţicădin ea între glonte şi praful de puşcă; fiecareîmpuşcătură va merge apoi în plin. În vreme ce încărcaţi puşca, trebuie pomenită Sfânta Treime şi veţiavea grijă să nu isprăviţi cu pronunţarea cuvintelor, mai înainte de-a fi încărcat.”

George Hohman - Albertus Magnus

Pentru câştigarea unui proces:

Spuneţi: M'am dus înaintea casei judecătorului, şi lafereastra lui au apărut trei morţi : unul n'avea limbă,altul n'avea plămâni, iar al treilea era mut şi orb.Dacă vă duceţi după aceste cuvinte înaintea judecătorului,acesta nu va mai avea nici o putere împotriva dvs.”

Pentru a face un câine să rămână pe lângă casă:

“Scurgeţi câteva picături de sânge dintr'un deget,daţi-l câinelui să-l mănânce în ceva şi puteţi fi sigurică va rămânea. Sau sgâriaţi cele patru colţuri ale mesei la suprafaţă. Mâncaţi întotdeauna cu cuţitulcu care aţi făcut sgârieturile şi daţi apoi câineluirămăşiţele.”

O vrajă împotriva câinilor răi:

Acela care poartă o inimă de câine în parteastângă, nu va fi lătrat de niciunul din acesteanimale; toţi sunt muţi faţă de el.”

Pentru îndepărtarea unei dureri:

Luaţi fâşia de pânză cu care a fost pansată o ranăşi puneţi-o în apa ce pare a avea o pojghiţăde cocleală; dar aveţi grijă să nu împrăştiaţicocleala, decât atunci când nu vă mai temeţide durere.”


George Hohman - Albertus Magnus

Pentru confecţionarea unei vergele de rabdomant:

“În prima noapte de Crăciun, între ora 11 şi 12, s'a rupeți o cracă tânără, numai de un an, cătresoare-răsare, în numele sfintei treimi. Când întrebuinţaţinuiaua la căutarea aurului, a ferului saua apei, veţi proceda în modul următor: luaţinuiaua care trebue să fie bifurcată ţinând încâte o mână fiecare din cele două ramificaţii, în aşa fel încât partea groasă să stea în sus;dacă această ultimă parte se lasă spre pământ,puteţi fi siguri că acolo se găseşte ceea ce căutaţi.În tot acest timp trebue să spuneţi următoarele: Arhanghele Gavril, te rog în numelelui Dumnezeu cel Atotputernic, să-mi arăţi dacă esteapă aici sau nu ! Procedeul acesta se repetă de trei ori.

Pentru îndepărtarea durerilor și pentru vindecarea rănilor cu trei nuiele:

Cu aceste nuiele şi cu sângele lui Christ îndepărtezdurerea şi puroiul.Trebuie să tăiaţi o bucăţică dintr'o ramură tânără,către răsăritul soarelui, rupând-o apoi în trei; frecaţicu ele rana, începând cu aceea care v'a căzut mai întâi în mâna dreaptă şi repetaţi cuvintele de mai sus,de trei ori; apoi înfăşuraţi beţişoarele într'o bucatăde hârtie albă şi puneţi-le la un loc cald.”

Un bun remediu pentru ulcere, excrescențe și alte boale:

Rădăcina de gherghină pusă pe gât, vindecă ulcereleapărute aici; este bună pentru vătămăturile creerului,vindecă negii, dacă sucul ei este fiert cu miere şi apăde băut; împrospătează şi vindecă plămânii, dând orespiraţie parfumată. Dacă e sădită într'o vie, într'o grădină sau într'un câmp, creşte abundentă. Rădăcinaeste bună pentru acei cari vor să planteze viţă, sau să cultive pomi. Copiii mici cari o poartă la gât suntblânzi, iubesc frumosul şi devin veseli.”

Pentru a ne pune la adăpost de neșansă:

Dacă vă coaseţi în mâneca dreaptă, ochiul drept alunui lup, totul vă va merge din plin.

Diferite remedii:

Pierderile la cărţi pot fi prevenite legându-vă o inimăde liliac de braţul drept, cu o aţă roşie. Pomii legaţi cu fire de aţă roşie iau asupra lor răcealaunui bolnav. O mână de mort trecută peste un semn din naştere,îl face să dispară.

Un ou fiert în apă de ploaie, adunată înainte derăsăritul soarelui şi lăsat apoi să fie mâncat defurnici, va împiedeca pe o persoană bolnavă de-ase prăpădi.”

George Hohman - Albertus Magnus

Pentru amuțirea bârfelilor:

Planta heliotrop sau floarea soarelui au proprietăţiminunate dacăse culeg înZodia Leului, în luna luiAugust şi sunt înfăşurate într'o frunză de dafin.Dacă o persoană o poartă apoi asupra sa, nu vamai auzi decât lucruri plăcute ; iar dacă s'a comisvreun furt prin preajma sa şi se culcă cu plantasub cap, va vedea peste noapte chipul celui carel-a făptuit. Dacă e pusă într'un loc unde se adună multe femei,într'o biserică de pildă şi dacă una dintre ele şi-apierdut cinstea, vinovata nu se mai poate mişcade pe locul acela, decât trasă de cineva. Minuneaaceasta a fost dovedită.”

Pentru tuberculoză:

“Îţi ordon să ieşi din os în carne, din carne în pieleşi din piele în lumea largă, (repetaţi aceasta detrei ori).”

Pentru îndepărtarea tusei măgărești:

Tăiaţi trei bucle din părul unui copil, care nu şi-avăzut niciodată tatăl şi atârnaţi-le de gâtul copiluluicare suferă de tuse măgărească, înfăşurate într'obucată de pânză neînălbită. Aţa cu care estelegat părul trebuie să fie deasemeni neînălbită.”

Un paragraf miraculos din cartea lui AlbertusMagnus:

Unde ni se spune că dacă prefaceţi o broascămare în cenuşe şi puneţi cenuşa în apă, părul cade de pe orice parte a corpului, unsă cu acest amestec, și nu va mai crește.”

George Hohman - Albertus Magnus

Pentru îndepărtarea frigurilor:

Scrieţi pe un petec de hârtie cuvintele de mai jos  şi înfăşuraţi apoi biletul într'o frunză lată de platan,apoi legaţi-l de buricul celui care suferă de febră repetând:

Potmat Sineat
Potmat Sineat
Potmat Sineat

Pentru vindecarea căldurilor rele:

Scrieţi succesiunea de litere de mai jos, coaseţi hârtia într'un petec de pânză şi ţineţi-o la gât, pânăcând vă trece febra:

Abaxa Catabax
Abaxa Catabax
Abaxa Cataba
Abaxa Catab
Abaxa Cata
Abaxa Cat
Abaxa Ca
Abaxa C
Abaxa
Abax
Aba
Ab
A

Pentru îndepărtarea negilor:
Frigeţi picioare de pui şi frecaţi negii cu ele; apoiîngropaţi-le sub uluci.”

Sursa: Articolul “Cartea magică” publicat în numărul din 10 iulie 1935 al revistei  “Realitatea Ilustrată”


epantofi.ro

Cum iubesc femeile

$
0
0
De foarte multe ori se publicătomuri de sute de pagini care încearcă dă deslușească moravurile și mentalitățile care caracterizează o societate. Eu, nefiind un profesionist în ale sociologiei, mă amuz decoperind aceste mentalități proprii societății românești din “La belle époque” frunzărind presa acelori ani. Rubricile de “poșta redacției” (citește și: Frumusețe la Poșta redacției), paginile cu „sfaturi pentru doamne și domnișoare” (citește și: Sfaturi copilei mele) sau “anchetele” realizate prin gazete (citește și: E bun divorțul, ba e rău…) redau parcă într-un mod mai “autentic” mentalitățile existente în societatea acelor ani, având avantajul că păstrează mult din parfumulepocii. 



Una dintre marile probleme ale străbunicelor noastre (citește și: Străbunica și bunele maniere)era negreșit alegerea viitoarei nurori. O problemă importantă și delicată pentru că “negreşit fiul care va face fala şi gloria familiei va trebui să ia o fată cu avere, din părinţi buni şi cât de sus puşi, ca printr’ânşii să-și creeze şi el relaţii bune şi o poziţiune invidiată. Afară de asta prea puțin le pasă lor de rest; aş vrea să mi se arate zece mame din societate care să se fi învoit la căsătoria fiului lor cu o ţărancă sau cu o orfană săracă, numai fiindcă el o iubea la nebunie și n'ar fi fost fericit departe de dânsa. Nici chiar mama aceea care n'are decât un băiat, pe care îl vede ca pe ochii din cap, nu-i capabilă de astfel de sacrificii”. Pentru a-și putea îndruma fii să facă cea mai potrivită alegere, străbunica avea nevoie de ajutor. Acest ajutor putea fi găsit, bineînțeles, în rubricile de specialitate destinate femeilor care erau publicate prin gazete. Vă propun azi un astfel de articol, semnat de “Laura Vampa”, publicat la rubrica “Salon” din revista “Familia” în numărul din  20 iulie/1 august 1897:

Cum iubesc fetele noastre

Voi să dau seamă cam în câte feluri ar putea fetele să conjuge verbul “iubire”. Negreşit că acest verb are să fie conjugat de fiecare fată după temperamentul, caracterul şi în sensul ideilor pe care le-a primit de la conducătorii ei sau şi le-a format singură”.

Fata uşurică

Sglobie, nebunatecă, iubeşte pe toţi care o complimentează şi o măgulesc, pe toți cei frumoşi, eleganţi, care dansează bine, care au “usage du monde”, se lasă să fie curtată de toţi, primeşte bilete dulci, şi chiar ceva mai mult, să fie sărutată între două valsuri, se logodeşte şi strică mereu logodnele, în sfârşit, are o reputaţie nu tocmai recomandabilă; numai să auziţi pe prietenele şi cunoscutele ei cum o vorbesc când nu-i ea de față. Ei bine! Fata asta necugetată, măritându-se, va fi cea mai bună femeie, dacă va găsi un bărbat care să o’nțeleagă şi să ştie cum să se poarte cu dânsa. El o va forma cum va voi, o va învăţa să judece și să fie serioasă şi ea îşi va iubi profesorul până la ardoare. Va fi o mamă nepricepută însă duioasă. Dimpotrivă, dacă bărbatul său va neglija să se ocupe de ea, atunci fata uşurică va fi femeie necredincioasă, şi nepăsătorul soţ n'are să aştepte mult până să-i crească două coarne”.

Fata cuminte

E totdeauna econoamă bună, ordonatăşi harnică. Adesea e cea mai mare dintre copii, a crescut pe frăţiorii ei mai mici, a ajutat pe mama la treburile casei, în sfârşit, a învăţat să se devoteze din anii cei mai fragezi. E aşa de serioasă în societate că nici nu îndrăsneşte nimeni să-i facă ceea ce se cheamă curte, deşi e simpatică şi chiar frumoasă uneori. Ca femeie va fi credincioasă, devotată, iubitoare, econoamă, mamă bună, gata la orice sacrificii, cu toată ingratitudinea şi nerecunoştința celor iubiţi. Întotdeauna va fi înşelata de bărbatul ei — deşi o să aibă multă prietenie pentru dânsa, fiindcă n'o să aibă a se teme că îi va măsura tot cu aceeaşi măsură”.

Fata calculată


Asta de obicei dacă nu e frumoasă, cel puţin ştie să se facă. Are toate armele cu care poate să cucerească bărbatul. Se îmbracă bine, e instruită de salon, vorbește cu multă grație, dansează elegant şi are unele ochiade şi mişcări din corp care sfredelesc inima. E foarte cuminte de faţă cu toată lumea, dar nu dispreţuiește ceva ştrengării mai pe la întuneric. Ţine mult să aibă o reputaţie imaculată. Idealul ei e să apuce un drăguţ de bărbat, fie chiar şi bătrân, care s'o scalde în aur şi belşug. Negreşit bărbatul său îi va servi şi de paravan, în dosul căruia… dar să ne oprim aici. E egoistă, cheltuitoare numai pentru plăcerile ei, neîndurătoare şi tirană”.

Fata inteligentă


Fata inteligentă nu iubeşte niciodată înfocat. Stimează, admiră, apreciază, dar nu iubeşte. Cel pe care îl va alege trebuie să se potrivească în idei cu ea, să aibă calităţi frumoase, să fie inteligent ca şi dânsa. Va fi credincioasă şi o adevărată prietenă pentru bărbatul ei. Dar… vai de el! de nu va fi astfel precum l-a înţeles ea, căci după o desilusiune, ş-apoi alta, îşi pierde stima ei, în curând adio şi prieteniei şi aşa mai departe”.


Fata simţitoare


Fata asta nu ştie din viaţă decât florile, musica, poesiile lui Alfred de Musset, romanele lui Georges Obnet, Georges Sand, D-nei de Staël. Fata asta va iubi un tânăr frumos, elegant, pe cel dintâi care-i va întoarce capul. Şi-l va iubi ca pe un idol, negândit, nejudecat, cu tot focul inimei ei, care nu-i decât iubire. Niciodată nu va vedea defectele lui, niciodată nu se va întreba dacă o iubeşte. Îl va iubi orbeşte, el va fi lumea ei, părinţii, prietenii. Fără de el nu va mai fi nimic pentru dânsa. Trădarea lui ar omorî-o şi o omoară într'adevăr! Astfel de femei, mor ofticoase”.

Fata inteligentă şi simţitoare

E mărgăritarul rar, pe care nu-l poate mânji nimic, oricât de înjositor ar fi. Nu găsesc nimic cu ce s'o compar; astfel ar fi trebuit să fie un Dumnezeu, dacă ar exista. E inteligentă şi-şi dă seama de toate, nu iubeşte decât ce-i frumos şi nobil, curat şi înalt. Dar frumosul, nobilul şi înaltul acela, aşa precum îl înţelege ea cu inteligența ei fină şi simţirea extrem de delicată, nu poate să existe decât în mintea ei. Vai de dânsa dacă îşi fixează dragostea asupra vreunui bărbat oricât de inteligent şi simţitor ar fi. Niciodată nu va corespunde subtilităţilor şi celor mai mici nuanţe ale inimei şi creierului ei. Ceea ce va iubi în bărbatul ei e binele pe care ea îl va face, încurajarea pe care i-o va da în momente de restrişte, sfaturile bune pe care el le va urma şi îi vor folosi, mângâierea care va alină durerile lui. Îndată însă ce el va fi nepăsător la toate astea, îndată ce va disprețui tot ceea ce inima ei cheltuieşte pentru dânsul, s'a sfârşit! E suferinţa care începe pentru dânsa. Şi, orice, o mică neatenţie, o privire nepăsătoare, poate involuntară, o mişcare de nimic, sunt nişte lovituri de cuţite pentru inima ei. E capabilă de cel mai mare devotament și rezistență, oricărei mizerii materiale, dar foarte slabă şi învinsă de orice contrarietate morală. Temperament nervos, care oțelit mereu poate s'o aducă la furie şi chiar la nebunie”.

Concluziune


Domnişoarelor, feriţi-vă de prea mare sensibilitate,
dacă vreţi să fiţi fericite!”


Sursa: Străbunica (alias “Laura Vampa” – autoare a articolului “Cum iubesc fetele noastre” publicat la rubrica “Salon” din revista “Familia” – numărul din 20 iulie/1 august 1897



starshiners.ro


La pas prin Eforie

$
0
0
Ne vom continua acum periplul interbelic prin staţiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre, periplu început cu un weekend în Mamaia anului 1935. Astăzi vom poposi în Eforie Nord, stațiune a cărei istorie istorie începe în anul 1893, an în care Societatea de binefacere «Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti» a cumpărat de la «Ministerul Agriculturii şi Domeniilor» un teren de 100 hectare situat pe marginea Lacului Techirghiol, în partea de nord-est (aproximativ zona ocupată azi de hotelul Europa). 



Pe locul cumpărat, societatea de binefacere a construit în anul 1900 «Spitalul Marin». Acesta a fost de altfel primul sanatoriu de acest gen de la Marea Neagră. În perioada următoare în zonă au început să fie construite primele vile, sanatorii şi baze de tratament din Eforie, iar mai tărziu au apărut şi primele hoteluri. În anul 1930 s-a construit hotelul «Grand», iar în anii 1936-1937 s-s anexat acestuia o bază de tratament balnear.


Grand Hotel Eforie
1931: Noul "Grand Hotel"
În cele ce urmează vom putea “vedea” imaginea din anul 1931 anoii staţiuni Eforie-plajă surprinsă de ochiul critic al unui reporter al revistei Ilustraţiunea Română”: Pe locul unde acum câţiva ani se întindeau nesfârşitele bălării pudrate de praful calcaros al drumului dobrogean, între Agigea şi Sanatoriul Eforiei Spitalelor Civile, se ridică astăzi, cocheta şi pretenţioasa nouă staţiune Eforie-plajă. Un parc de vile ultramodern, un hotel grandios şi “european"în larga accepţie  a cuvântului, o faleză pietruită în dale, o pergolă elegantă legând hotelul de plajă.

Litoral interbelic - Eforie
Plaja din Eforie în anul 1931
Cazinoul Riegler, Cazinoul Hotelului, Sanatoriul Dr. Antoniu şi construcţiile taberei O. N. E. F. reprezintă primele aşezări a noii staţiuni. S'au ridicat, ce e drept, printr'un efort lăudabil al câtorva oameni care s'au devotat ideii noii staţiuni şi printr’un sacrificiu bănesc care nu poate rămâne nerăsplătit într’un apropiat viitor. Şi'n timp ce, gospodarii Movilei (notă: vechiul nume al staţiunii) nu s'au învrednicit în doisprezece ani să pietruiască o singură stradă sau să realizeze o singură îmbunătăţire la care mândra noastră staţiune avea tot dreptul, Eforie-plajă ne-a dat cel mai frumos exemplu pe cere ni-l putea da o staţiune balneoclimaterică românească.

Litoral interbelic - Eforie
Pergola care lega "Grand Hotel" de plajă
Este în această minunată realizare o satisfacţie pentru toti acei care jinduiau la staţiunile străine, atractive prin confortul şi spiritul lor occidental. Evident, realizările de până acum sunt începuturile viitoarei staţiuni - pe cât se pare o staţiune “mondernă", cu serioase şi îndreptăţite pretenţii. La mijloace şi la concepţii noi, pe de-a-ntregul occidentale, diametral opuse tembelismului oriental caracteristic acestor meleaguri - trebuie să corespundă oameni noi, sau cel puţin oameni care au putut cunoaşte tehnica de organizare şi de exploatare a altor staţiuni străine care şi-au asigurat de multă vreme o binemeritată faimă. Conducătorii noilor aşezăminte trebuie să găsească mijlocul de a creea sau importa asemenea oameni care au darul de a atrage clientela - nu s'o indispună, s'o respingă, s'o brutalizeze sau s'o terorizeze cum se întâmplă de obicei…

Litoral interbelic - Eforie
Pavilionul din grădina hotelului Grand
Sub acest raport nici Eforie-plajă nu se poate felicita. Ea are totuşi scuza unui început realizat vertiginos, scăpând această importantă şi poate decisivă latură. Un exemplu: în cel mai confortabil loc, la hotel, unde excelează un spirit cu totul occidental, celor mai bune intenţii li se opune pensiunea unui restaurator care, oricare i-ar fi motivele, n'a izbutit să mulţumească. Eforie-plajă nu trebuie să repete greşelile altor staţiuni. Ar fi păcat de investiţiunile însemnate, de frumuseţile care se pun atât de inteligent în valoare, de munca atâtor oameni care se ostenesc să realizeze o operă de merit şi de gust.

Litoral interbelic - Eforie
Copii la Eforie
O staţiune nouă este un nou isvor de bogăţie şi încă un mijloc de a impiedica exodul vilegiaturiştilor în alte ţări. De aceia străduinţele tuturor trebuie să-i asigure, de la inceput, o bună şi sigură desvoltare.
              
Sursa articolului şi al fotografiilor: articolul “Eforie-plajă”(nesemnat) apărut în numărul din 19 august 1931 al săptămânalului “Ilustraţiunea română”.



fashiondays.ro

De ce te înscrii la facultate?

$
0
0
Lumea studențească din perioada interbelică era o copie la o scară redusă a societății acelor vremuri. Un conglomerat de vise și de aspirații, de excelență și de mediocritate, de bunăstare și de sărăcie. O anchetă realizată în rândul studenților anului 1933 de revista “Realitatea Ilustrată” de dezvăluie în parte această lume. Și ne invită parcă să răspundem la întrebarea: Cât de mult s-a schimbat societatea românească în ultimii aproape 100 de ani? 

Grup de studenți în fața universității din București - 1933
Nu vă ascund că numele autoarei articolului “Pentru ce ne înscriem la facultate – O anchetă printre studenți și studente” – Liliana Delescu Stanimir – a fost o surpriză pentru mine. Nu este altcineva decât Miss România 1932. Vă invit sădescoperiți personalitatea acestei frumoase românce citind articolul: Despre Severin, Miss România şi… Monumentul Eroilor. Dar să nu ne lungim cu vorba:

STUDENT DE OCHII LUMII

De frica tatei...
“Primii întrebați au fost doi buni prieteni. Amândoi îmbrăcați în costume îngrijite, amândoi în necazul primilor fulgi de zăpadă au arborat blăni luxoase; iar automobilul unuia știu că-l așteaptă afară, în fața facultății, în permanență. L-am luat deoparte pe cel mai scund:
- Pentru ce te-ai înscris în Facultate?
- I-auzi întrebare! Dar ce era să fac?
- Averea tatălui D-tale e destul de considerabilă, din câte știu, așa că ți-ai fi putut crea o situație și fără să fie nevoie să-ți pierzi timpul aici la Facultate.
- Doamne ferește! După ce cu chiu cu vai am isprăvit cele 8 clase liceale, să-i fi spus tatălui meu “acum stau acasă", m-ar fi dezmoștenit și pe urmă în saloane când aș fi fost întrebat “D-ta ce urmezi?"și aș fi răspuns “Nimic", ar fi însemnat ca să roșesc până dincolo de urechi, iar societatea în care m-aș afla să-mi zvârle anateme ca unui netrebnic. Ce să faci!Așa e obiceiul: îți trebuie o patabulă, o spoială, un titlu, ca să te ridice în stima celor cu care vii în contact, indiferent de felul cum ai reușit să obții acea patalama.
- D-ta nu te revolți împotriva acestei ipocrizii?
- Dacă n'ar fi tata la mijloc...”


NU AVEAM CE FACE ȘI M'AM ÎNSCRIS LA FACULTATE!

Distracție studențească
- o bătaie cu făină
“- Dar D-ta pentru ce te-ai înscris în Facultate? – îl descos pe celălalt prieten.
- Uite ce este, după câte știi, eu sunt bogat, destul de bogat ca să am cu ce trăi și încă bine de tot. M-am înscris la Facultate ca să am ce face; iar astăzi continui să frecventez Facultatea fiindcă sunt un mare iubitor de viață studențească. Nici nu știi câtă veselie, câtă camaraderie, petreceri, tinerețe, chiar chefuri. Mă complac grozav în societatea camarazilor mei studenți. Cu învățătura însă stau cam prost, în trei ani n'am reușit încă să-mi iau examenele de anul întâi. Când m'oi plictisi de Facultate m'apuc de politică ca și tata.”


VREAU SĂ FIU “CINEVA”

“Am trecut mai departe. Colegul meu de bancă se vede rar prin Facultate. E totuși un element excelent care și-a trecut în fiecare an examenele în mod strălucit.
- Pentru ce te-ai înscris la Facultate?
- Fiindcă vreau să fiu “cineva". Știu, ai să-mi spui, că sarcina mea va fi ușoară fiindcă mă voi servi de faima și de averea tatălui meu. Ei bine, tocmai pentru asta vreau să fiu “cineva". Îl ador pe tata, dar m’aș simți nenorocit, distrus, ca în viață, în toate împrejurările, să mi se deschidă uși și suflete cu cheia trecutului tatălui meu. “Prin mine însumi" - și te rog să mă crezi că nu sunt un orgolios, sunt un mândru, sunt mândru de numele ce-l port și vreau să-l cinstesc precum se cuvine.
lată că vine lângă noi unicul fiu al unui mare proprietar.
- Pentru ce te-ai înscris în Facultate?
- Pentru ca să învăț.
- Ce? Drept și articole de lege? Ce ai să faci cu ele în ziua în care singura D-tale ocupație va fi cultivarea holdelor moșiei tatălui D-tale?
Tânărul rămase perplex; la asta nu se gândise.
- Dar ce era să fac? Să stau la țară și să fac pe logofătul tatei?!?
- Nu m'ai înțeles. D-ta trebuie să reprezinți știința, alături de experiența practică a tatălui, bunicului și străbunicului. Pentru asta locul D-tale era la Academia Agricolă, la Chimia Industrială chiar, în nici un caz la Drept și nici la Medicină, etc. Greșala D-tale este greșala majorității meseriașilor. Fii de viticultori care urmează “Bele arte", fii de agricultori care învață “Dreptul", negustori care fac “Filosofie". Rezultatul? Dupăani de muncă se întorc la meseria tatălui, fiindcă nu sunt capabili să întreacă prin meseria pe care și-au impus s'o învețe veniturile gata create prin îndeletnicirea de ani de zile a părinților.

***



Primul care mi-a ieșit în cale după aceea a fost un soi de omuleț, negru la piele, cu figura îmbătrânită și mustățile “pe oa", cum se spune.
- Pentru ce te-ai înscris la Facultate?
- Sunt băiat de țăran, de țăran chiabur. Am fost trimis la carte împins de tendința firească, naturală, de a-mi schimba treapta socială.
- Pentru ce?!?
- Din spirit umanitar.
- Cum asta?!?
- Noi suntem datori sa reîmprospătăm păturile orășenești degenerate.”


“TOCILARII"...

Două studente
"tocilare"
“Pentru ca să obțin un răspuns din partea unui element silitor - din cei ce tocesc,  așa li se spune în limbajul special studențesc - a trebuit să mă scol într’o zi cu noaptea în ca și de la 7 jumătate dimineața, după o luptă eroică cu mulțimea studenților, să ocup un loc în banca I-a. Vecinii mei de bancă îi știu pe toți. Sunt băieți muncitori, totdeauna atenți la explicații. Ei se strâng de la 7 dimineața în fața ușilor încuiate ale Facultății ca să aștepte în căldură, în frig, pe ploaie sau ninsoare, deschiderea sălilor, pentru a ocupa astfel un locușor în banca I-a. Aceasta deoarece de la banca a patra încolo, aspectul sălii în timpul cursurilor este foarte curios: se vorbește, se lucrează, se citesc jurnale, ba chiar se joacă cărți și zaruri.
- Pentru ce te-ai înscris la Facultate? - îndrăznesc să întreb într’un târziu pe vecinul meu din dreapta.
- Ca să parvin în meseria pe care mi-am ales-o - dacă voi fi capabil, bine înțeles. De nu, mă întorc în sat la noi, să iau și eu coarnele plugului ca toți ai mei din moși strămoși.
- Dar dacă n'ai să reușești, ai să regreți timpul pierdut, energia și chiar banii cheltuiți?
- Nu. Suntem datori să conlucrăm la progresul țării noastre. Pentru aceasta ar trebui ca de la cel mai umil până la cel mai de sus, să acumuleze cât mai multă învățătură, pentru a ridica nivelul cultural al țării noastre. Mă revoltă până la lacrimi desființarea școlilor de fete și de băieți pe motiv că sunt prea mulți elevi. Cât mai multă carte, cât mai multă lumină. Numărul exagerat de elevi, eleve, studenți, studente, trebuie să ne bucure nu să ne îngrijoreze. Să se deschidă larg porțile școlilor. Cei aleși să meargă mai departe, ceilalți să se întoarcă de unde au venit și acolo, fatal, vor fi la rândul lor factori de progres, căci individul cu un oarecare grad de cultură nu va mai accepta starea de promiscuitate pe care a apucat-o din moși-strămoși.”

***

“- Dar d-ta de ce te-ai înscris în Facultate? - întreb la ieșire pe unul dintre colegii cei mai mediocrii din clasă.
- Ca să-mi iau licența.
- Ce să faci cu ea?
- Ce-oi putea. Sau carieră, sau să-mi dea Statul de lucru.”


DE CE SE INSCRIU STUDENTELE

Pentru a-mi dobândi 
libertatea...
“- Pentru ce te-ai înscris în Facultate?!?
De data aceasta am în fața mea o fetiță zburdalnică cu ochi negri strălucitori, cu figura inteligentă.
- Pentru ce? - îmi răspunde ea impasibilă - ca s'o fac și pe asta. Și de ce să o fac? Doamne! Câte nu faci în viață?... Și după ce ai făcut, peste o săptămână, o lună, un an, la bătrânețe chiar, te întrebi singur de ce ai făcut.
Să fie răspunsul acesta o decepție pentru mine? Sau să găsesc în el o adâncă filosofie? Majoritatea studentelor pe care le-am iscodit cu întrebarea mea mi-au răspuns clar:
- Ne-am scris în Facultate pentru ca să avem o carieră și ca să ne putem câștiga viața. Vremurile grele în care trăim ne-au dictat asta.
- M-am înscris în Facultate - mi-a răspuns una dintre studente, cu figura transfigurată de emoție - ca să-mi realizez idealul, fericirea vieții mele. Iubesc; dar sunt săracă și el este sărac ca și mine. Urmez medicina. Când voi ajunge doctoriță, pot pe drept cuvânt să-mi socotesc meseria drept zestrea de care aș fi avut nevoie ca să mă pot mărita cu alesul inimii mele!
- Știi pentru ce m-am înscris în Facultate? Ca să fiu mai liberă. Eu sunt din provincie. Acolo n'aveam voie nici să ies singură în oraș, nici să merg la cinematograf cu prietenele, nici să mă duc la ceaiuri, nici-nimic. Atunci am luat o hotărâre. M-am înscris la Facultate. Acum sunt liberă, fac ce-mi place și petrec cât pot. Părinții încetul cu încetul se vor desvăța să mai vadă în mine un “baby" inconștient și neputincios și atunci toate vor intra în normal fără să mai fie nevoie de simulări. De meserie n'am nevoie, dar nici nu strică.”

***

Liliana Delescu Stanimir
Miss România 1932
autoarea articolului
“Tot de “libertate" mi-au pomenit și alte colege; dar nu de libertatea aceasta banală. Multe mi-au pomenit de libertatea față de societate.
- Vreau să-mi fac o carieră ca să pot să-mi asigur o independență desăvârșită - mă asigura cea mai bună prietenă a mea. Până când să stăm să împletim ciorapi și să-l așteptăm pe Făt-Frumos ca să binevoiască să vină să ne ia de nevastă? Vrem libertate și egalitate.
- Și totuși poate ai să te măriți odată!...
- Nici nu vreau să aud. Eu vreau să fiu eu și să nu datorez nimănui nimic, înțelegi?
- Draga mea - i-am răspuns - te-aud; dar nu vreau să te înțeleg. Și eu muncesc, pentru mine activitatea febrilă a ajuns o a doua natură; dar vreau să parviu pentru a-mi asigura o altfel de independență: “independența personalității mele". Femeia trebuie să-și facă datoria de femeie. Mai presus de toate femeia trebuie să-și întemeieze un cămin; iar munca prin care a parvenit să ajungă la cariera pe care și-a ales-o îi va servi ca să fie sprijinul moral, colaborator, iar nu sclavă ca odinioară, în căminul pe care și l-a creiat. Muncește – cinste pentru tine - dar asta să nu te îndemne a călca legile firii, legile sociale.”


Sursa: articolul “Pentru ce ne înscriem la facultate – O anchetă printre studenți și studente” - semnat Liliana Delescu Stanimir– publicat în numărul din 14 decembrie 1933 al revistei “Realitatea Ilustrată



fashiondays.ro

Străbunica şi “bucătăria de vară”

$
0
0
Dacă pentru a scrie articolul precedent - articol care o avea în prim-plan tot pe străbunica - "am consultat" agenda ei cu sfaturi gospodărești (citeşte aici articolul “Eco-străbunica – sfaturi practice”), de această dată asta am aruncat o privire în carneţelul ei cu reţete. 



Ce am constatat? Că arta culinară a evoluat şi ea odată cu timpurile: în comparaţie cu apetisantele dar şi cu hipercaloricele” reţete culese de prin revistele dedicate femeilor publicate pe la începutul secolului trecut (rețete pe care le găsiţi aici: Rețetele străbuniciiReţete (care distrug orice diete)Aromele Crăciunului de altădatăReţete vegetariene a la Furnica,  Reţete şi deserturi uşoare de la 1907Reţete şi rochii cochete),reţetele recomandate în articolul „Bucătăria de vară” - publicat în „Realitatea Ilustrată” din 8 august 1939  - sunt mult mai „uşoare”. Recomandabile cred şi pentru o dietă a zilelor noastre. Nu o să vă ascund nici surpriza pe care am avut-o descoperind că printre ingredientele folosite de străbunica se găseau și fulgii de ovăz sau praful de copt „Backin” de la Dr. Oetker:


Rețete de ieri...

CAROTE ŞI MAZĂRE VERDE

Într’o tigaie se pune pe foc un bulgăre de unt cu mărar, tăiat mărunt. Adăugaţi carotele tăiate pe lung, o bucată de zahăr şi puţină sare şi lăsaţi carotele să se moaie. Mazărea proaspătă, fiartă în apă cu zahăr, e adăugată apoi la carote şi se serveşte în sosul de unt.

Rețete de azi...
CUIBURI DE PARIZER

Prăjiţi în ulei atâtea felii de parizer câţi musafiri aveţi. După ce s-au ridicat asemeni unor coşuleţe, puneţi-le în farfurie şi umpleţi-le cu orice fel de legume, rămase eventual de la prânz sau proaspăt fierte. Reţeta este potrivită pentru cazul în care primiţi musafiri pe neaşteptate.

Străbunica... găteşte
MORCOVI  TINERI  “A LA RUSSE”

Se fierb şase morcovi frumoşi, bine spălaţi. Se curăţă apoi şi se toacă cu cuţitul. Se încălzesc 250 grame de unt cu 100 grame de zahăr, până începe zahărul să se rumenească, apoi se pun în ele morcovii şi se lasă să se prăjească 8 – 10 minute. Se adaugă patru linguri mari de făină, puţină sare şi piper şi eventual puţină zeamă de lamâie sau de oţet. Apa în care au fiert morcovii se păstrează pentru subţierea sosului.
„ENTRE”  DE SPARANGHEL

Curăţaţi sparanghelul, cu băgare de seamă, fierbeţi-l în apă sărată, după ce s’a muiat puţin (nu trebuie fiert decât foarte puţin timp), formaţi din el bucheţele pe care le legaţi cu coajă de lămâie. Pe un platou de sticlă puneţi maioneză, ouă fierte, ridichioare tăiate frumos, puţină verdeaţă şi veţi avea astfel un „entre” frumos şi gustos.



PLATOURI DE LEGUME RECI

Aranjaţi pe o farfurie mare de sticlă sparanghel tânăr, felii de roşii, salată verde proaspătă şi felii de ouă tari, câteva legume fierte (mazăre verde, morcovi, fasole verde) – câte două-trei linguri din fiecare.

TORT DE CARTOFI

Coca: 300 gr., făină, 125 gr. cartofi fierţi, 50 gr. fulgi de ovăz, 150 gr. zahăr, 1 lingură mare de rom, 1 ou, 75 gr. de unt, 1 pacheţel zahăr vanilat, 1 pachet „Backin” dr. Oetker. (notă: deşi greu de crezut, fulgii de ovăz şi praful de copt Dr. Oetker aparţin reţetei originale publicate în anul 1939). Umplutura: 200 gr. marmeladă sau 500 gr. pastă de mere.

Mod de preparare: Se amestecă făina cu Backin”–ul, se trece apoi prin sită şi se amestecă cu fulgii de ovăz şi cu cartofii. La mijloc faceţi o gaură. Turnaţi înăuntru zahărul, romul, vanilia şi oul. La sfârşit adăugaţi untul topit şi răcit. După ce aţi frământat bine, întindeţi o jumătate din cantitate şi puneţi-o într’o formă unsă cu grăsime, aplicaţi stratul de marmeladă sau pastă de mere şi acoperiţi cu cealaltă jumătate de cocă. Lăsaţi la cuptor la foc potrivit.


PATEURI CU ŞUNCĂ

Faceţi un aluat obişnuit cu unt. Întindeţi-l pe masă şi tăiaţi din el atâtea pătrate câte pateuri doriţi. Tăiaţi şunca în bucăţele mici cu care umpleţi pătratele de aluat. Prăjiţi-le în grăsime multă şi la foc potrivit.

  
Sursa: articolul „Bucătăria de vară” de la rubrica “Realitatea femeii” publicat în revista “Realitatea ilustrată” din 8 august 1939


evomag.ro

Povestea primelor românce aviator-militar

$
0
0
Cu ocazia manevrelor regale de la Galați din toamna anului 1938 au fost concentrate pentru întâia oară în aviația militară română femei-pilot. Revista “Ilustrațiunea Română” – în numărul din 25 ianuarie 1939 – consemna evenimentul: “Pentru prima oară, la manevrele regale din toamna trecută, cinci femei aviatoare au fost concentrate, încredințându-li-se diverse misiuni, pe care le-au dus la capăt cu un deosebit succes. Conform noii legi, pentru mobilizarea femeilor în caz de război, d-nele Marina Știrbey, Irina Burnaia, Marioara Drăgescu, Virginia Duțescu și Nadia Russo au fost concentrate, odată cu camarazii lor, bărbați.”


De la stânga la dreapta:
Nadia Russo, Marina Stirbey și Irina Burnaia

După ce a zburat în timpul acestor manevre militare cu un avion de transport, echipat sanitar, prințesa Marina Știrbey – cea care în anul 1935 zburase singură la bord pe ruta Bucureşti–Stockholm, devenind astfel primul român ce a survolat în condiţii de ceaţă deasă Marea Baltică - a avut inițiativa de a fi creată o escadrilă sanitară militară, încadrată în exclusivitate cu personal navigant feminin. Memoriul înaintat de ea a fost aprobat de Subsecretariatul de Stat al Aerului din România şi, la 25 iunie 1940, a luat fiinţă celebra “Escadrila Albă” (numită astfel pentru că avioanele escadrilei au fost inițial vopsite în alb, având însemnele “Crucii Roșii”) care a avut ca prime titulare pe aviatoarele Marioara Drăgescu, Nadia Russo și Virginia Thomas. Să continuăm însă cu relatarea manevrelor regale din anul 1938 din revista “Ilustrațiunea Română”:

Marina Știrbey
Marina Știrbey a condus un avion militar și a lăsat o deosebită impresie în rândurile aviatorilor militari pentru râvna deosebită ce a pus-o pentru a executa la termen toate misiunile încredințate. În fiecare zi și uneori la ore înaintate din noapte, conducea avionul cu medici, cu răniți, cu medicamente de urgență. Niciodată obosită, totdeauna gata să se ofere pentru cele mai grele obositoare misiuni. Marina Știrbey a cucerit admirația tuturor camarazilor bărbați. Se crease pe aerodromul din Galați, unde își avea Marina Știrbey baza avionului său sanitar, o enormă emulație printre aviatori, care au reușit să dea cel mai înalt randament, unitatea de acolo primind laudele tuturor șefilor ierarhici. Vă asigur, nu e lucru ușor să stai zilnic 10-12 ore înțepenit la volanul mașinei de zburat, cu atenția încordată, din pricina răspunderii atâtor vieți care depind numai de precizia reflexelor tale nervoase. În ceață, pe furtună, avionul sanitar al Marinei Știrbey decola cu regularitate, pornind indiferent de vreme să transporte medici, medicamente, aparate medicale, acolo unde se anunțase că e nevoie de ajutorul lor.”

Notă: După instalarea regimului comunist în România, familia Marinei Ştirbei a fost deposedată de toate bunurile, soţul arestat în 1947, ea şi cei doi copii ajungând să trăiască din vânzarea puţinelor bunuri pe care le mai deţineau şi din ceea ce primeau de la prieteni şi de la Crucea Roşie. Au reuşit să plece din ţară cu ajutorul Marthei Bibescu, prin intermediul Crucii Roşii. Marina Știrbey a murit în Franța, la 15 iulie 2001.

Irina Burnaia
Irina Burnaia, care pe lângă pasiunea pentru aviație o mai are pe aceea a barei, fiind o foarte talentată avocată, a făcut mai multe raiduri de mare răsunet. Acela executat deasupra Africei i-a atras o celebritate notorie, ca fiind una dintre cele mai bune aviatoare române. Se pare că acum Irina Burnaia pregătește pentru primăvara anului 1939 un nou raid de mare anvergură, care va duce gloria aripilor românești până la celălalt capăt al lumii.”

Notă: După încetarea războiului Irina Burnaia s-a întors în țară. Aici și-a găsit casa din București rechiziționată – datorită faptului că a luptat împotriva U.R.S.S. și pentru că la sfârșitul războiului escadrila ei a transportat în țară diferite ”bunuri ale statului sovietic”. Irina Burnaia a părăsit România în 3 ianuarie 1948 și s-a stabilit mai întâi la Teheran, apoi la Beirut. Începănd din anul 1958 familia Irinei Burnaia s-a stabilit în Elveția. Irina Burnaia – “Regina văzduhului” – s-a stins din viață la Geneva în anul 1997. Un interviu acordat de Irina Burnaia în anul 1935 revistei “Realitatea Ilustrată” putețisă citiți aici: Interviu cu “Regina văzduhului”.

Virginia Duțescu
Virginia Duțescu este prima instructoare de zbor din România. Examenul acesta greu l-a cucerit prin calitățile d-sale înăscute de aviatoare. Cunoștințele d-sale tehnice și “pedagogice"îi vor da posibilitatea săpromoveze, sub conducerea d-sale, noi serii de piloți de care, în treacăt fie zis, avem atâta nevoie! D-na Duțescu a cucerit cu greu acest grad, dar prin perseverența sa, metoda de lucru personală, suntem siguri că va dovedi, chiar și celor puțini care au mai ramas ostili prezenței femeilor în aviație, că e binevenită colaborarea femeilor pentru propășirea aviației.”

Notă: După încetarea războiului Virginia Duţescu – prima româncă instructor de zbor și singura femeie care efectua în perioada interbelică zborul pe spate - a fost la rândul ei este condamnată pentru spionaj la 10 ani de închisoare. A fost închisă la Mislea.

Marioara Drăgescu
Marioara Drăgescu, în numeroasele meetinguri din țară, ne-a arătat toată gama virtuozității d-sale de remarcabilă aviatoare. Publicul nostru a asistat, cu inima strânsă de emoție la evoluțiile îndrăznețe cu micul avion alb, care se mișca grațios și capricios pe întinsul albastru al cerului, și aplauzele sincere răsunau pe câmpul meetingurilor de câte ori publicul o vedea pe tânăra aviatoare descinzând teafără, după toate îndrăznețele sale acrobații.”

Notă: Marioara Drăgescu a făcut războiul din prima și până în ultima zi, fiind singura aviatoare care a luptat atât împotriva U.R.S.S., cât și împotriva Germaniei naziste. În timpul războiului escadrila a transportat peste 1500 de răniți. În anul 1955 Securitatea a încercat s-o recruteze, sub numele conspirativ “Antonia”. După doar 6 luni a fost abandonată ca informatoare deoarece n-a furnizat nicio dată “utilă”. După anul 1989 activitatea în aviație i-a fost recunoscută, fiind considerată ofițer al Armatei Române, cu gradul de locotenent (r). În 2003 a fost decorată cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, “pentru altruismul, curajul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă ca pilot al Escadrilei Albe în timpul celui de-al doilea Război Mondial, salvând viața a numeroși militari răniți”. Cu ocazia împlinirii a o sută de ani a fost avansată comandor (r).

Nadia Russo
Nadia Russo este poate cea mai tânără dintre aviatoarele noastre. Abia ieri, parcă, am asistat la examenul d-sale de pilot, când a cucerit felicitările sincere ale unui juriu compus din vechi “lupi de aer”, greu de emoționat. Astăzi după, o carieră rapidă, Nadia Russo contează în prima linie a aviatoarelor noastre și siguranța ei la bordul avionului a fost remarcată, de “șefii ierarhici”, în ultimele manevre.”

Notă: După război Nadia Russo a fost închisă și deportată în Bărăgan. Implicată în procesul ofițerilor aviatori care au avut contacte cu militarii englezi din Comisia Aliată de Control, Nadia Russo a fost arestată și condamnată în 1951 la șapte ani de închisoare, din care a ispășit doar șase și alți cinci ani de domiciliu obligatoriu în Lătești (Bărăgan). În 1962 a scăpat de domiciliul obligatoriu și a colindat România în căutarea unui post de lucru. S-a angajat la Buftea, la o fabrică de ambalaj. Nedispunând de pensie, Nadia Russo și-a petrecut ultimii ani din viață într-o mizerie neagră. Bolnavă de amnezie, a murit la 22 ianuarie 1988.

“Decise să ajungă, cu orice preț la ținta propusă, energice, pline de o voință îndărătnică și de o perseverență demnă de remarcat, aviatoarele noastre au reușit, după o muncă tenace, să-și afirme puternica lor personalitate. Ultimele manevre, în care pentru prima oară cele cinci aviatoare au fost concentrate, a fost un examen decisive pentru cariera lor. Un examen însă, pe care l-au trecut summum cum laudae".

Notă: Patria le-a fost veșnic recunoscătoare tuturor acestor eroine ale aerului...

Surse:

- articolul “Românce – aviatoare militare” – publicat în numărul din 25 ianuarie 1939 al revistei “Ilustrațiunea Română

82 de ani de la moartea Reginei Maria

$
0
0
Au trecut opt decenii de la funeraliile organizate în țară la moartea Reginei a României. Întreaga țară a fost cuprinsă în vara anului 1938 de o emoție puternică, emoție pe care cu greu am putea să o reconstituim astăzi. O să încerc totuși, ajutat de cronicile apărute în presa vremii. Nu înainte de a face câteva precizări cu privire la ultimii ani de viață ai Reginei Maria. După moartea Regelui Ferdinad (1927) și venirea la putere a Regelui Carol al II-lea (1930), Regina Maria a fost îndepărtată de acesta din urmă din viața politică și obligată să se autoexileze la reședințele sale din Balcic și din Bran. În primăvara anului 1938 Regina Maria s-a îmbolnăvit grav de cancer hepatic. Deși s-a tratat la câteva dintre cele mai importante sanatorii europene, la începutul lunii iulie, simțindu-și sfârșitul aproape, Regina Maria a cerut să fie adusă în România. A doua zi după revenirea la Pelișor, locul în care a locuit mult timp alături de Regele Ferdinand - în 18 iulie 1938 la ora 5:38 – Regina Maria a murit.


La moartea Reginei Maria sufletul îndoliat al neamului românesc e mângâiat nu numai de această certitudine a veciniciei vieţii, ci şi de certitudinea că de acum nimeni şi nimic nu va putea să ne despartă de Regina Maria. Prin aşezarea Ei în cripta legendarei biserici de la Curtea de Argeş, Regina Maria s'a cununat cu pământul Țării şi cu sufletul neamului românesc. Regina Maria n'a murit, ci a trecut în istorie. Desbrăcată de orice vremelnicie, de acolo va veghea asupra destinelor acestei Țări. Înălţimea Ei morală va ţinea veșnic trează conştiinţa noastră naţională; pilda vieţii Ei va dicta atitudinea necesară celor ce vor căuta dovadă de felul cum trebuie să-şi slujească Țara şi neamul. De prea multă vrednicie a dat dovadă Regina Maria, încât să poată fi cinstită altfel decât prin atitudini de nobleţe şi generositate. În patrimoniul nostru sufletesc viaţa Ei şi faptele Ei vor fi o nepreţuită comoară, care va îngădui o bogată risipă de fapte rodnice.” (“Viața Ilustrată” – nr. iulie-august 1938)

Regina Maria pe catafalc în Castelul Peleș
Dorința Reginei Maria a fost a fost să fie înmormântată la Curtea de Argeș, alături de soțul ei, Regele Ferdinad. În primele zile sicriul cu corpul neînsufleți al Reginei Maria, îmbrăcat conform dorinței ei într-o rochie albă, a fost așezat în Holul de onoare al Castelului Peleș. Au venit aici că să îi aducă un ultim omagiu numeroși membri ai familiilor regale din Europa, ai familiilor nobiliare, diplomaţi de rang înalt politicieni, miniştri. Deosebit de numeroși au fost și oamenii simplii care s-au perindat prin fața catafalcului.

Lângă catafalc: Regele Carol al II-lea,
Principesa Elisabeta, Marele Voevod Mihai
și Arhiducesa Ileana (cu fața plecată în mâini)
Penița emoționată a ziaristului interbelic încerca să surprindă durerea românilor: “Aripa necruțătoare a morții reci a fâlfâit asupra noastră și a răpit pe cea mai frumoasă, pe cea mai mândră, mai bună și mai glorioasă dintre Suverane, pe Regina Maria, Regină între Regine. Țara întreagă s'a îmbrăcat în zăbranic violet așa cum a voit Dânsa și cu suflete cernite toți supușii Săi, căci toți au iubit-o, au venit să aștearnă flori roșii pe cea de pe urmă cale a Ei. Moartea e crudă și nu face osebire între buni și răi, între bogați și săraci, între umili și glorioși. Noi nu puteam concepe că Regina noastră să se cufunde și Ea în întunericul morții. Ea era mai presus de oricine, era prea vie în mintea și sufletele noastre, își împletise prea mult viața cu soarta acestui neam. Blândă și miloasă, iubea dreptatea și frumosul, iubea pe oameni, pe toți fii țării acesteia, fără osebire. De aceea azi, la mormântul Ei proaspăt, cu inima strânsă de durere, un popor întreg își pleacă smerit fruntea; de aceea noi cu toții I-am ridicat altare în sufletele noastre unde memoria Ei va fi vecinică.” (“Realitatea Ilustra” – 28 iulie 1938)

Mulțimea celor care au adus un ultim omagiu
Reginei Maria la Castelul Peleș
În 21 iulie 1938 sicriul cu corpul Reginei a fost dus în gara din Sinaia pe un afet de tun și de aici cu trenul până la București. A fost expus pentru trei zile în sala mare a tronului din Palatul regal. Mulțimi emoționate de oameni care au iubit-o și au admirat-o sau perindat prin fața catafalcului. Duminică 24 iulie 1938, după o slujbă religioasă care a avut loc în sala tronului, sicriul a fost purtat pe bulevardele capitalei pline de oameni îndurerați , pe un afet de tun, până la gara Mogoșoaia. Contemporanii spuneau că Bucureștiul se îmbrăcase în violet – culoarea favorită a Reginei Maria. După o ultimă călătorie cu trenul și după oficierea slujbei de înmormântare în fața mănăstirii din Curtea de Argeș, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Maria a fost coborât în criptă lângă cel al Regelui Ferdinand, așa cum i-a fost dorința.

Plecarea cortegiului de la Castelul Peleș
Multe lacrimi a mai vărsat și poporul nostru! Dar niciodată n-a vărsat atât de multe, atât de amare, cum a vărsat la moartea celei mai mari, mai bune, mai blânde și mai înțelepte dintre Regine, Regina Maria a tuturor românilor. Pentru că istoria noastră nu cunoaște o altă Regină care să se fi contopit mai mult cu durerile, cu bucuriile și cu năzuințele unui popor cu virtuți legendare, care să fi scris pagini mai strălucite și mai glorioase decât acelea pe care le-a scris în timpul războiului pentru întregirea Neamului.

Cortegiul care a însoțit carul funebru
A plâns poporul și va mai plânge multă vreme, pentru că a pierdut nu numai o Regină care cu multe din virtuțile Ei a contribuit la înfăptuirea visului nostru milenar, România Mare de astăzi,  dar deopotrivă un Suflet mare, căruia Dumnezeu îi hărăzise din belșug toate calitățile și toate darurile. Nu este desigur nici locul, nici timpul să arătăm noi ceea ce a fost pentru noi românii Regina Maria. Cu ochii încă plini de lacrimi și cu nemărginită durere încă în suflet n'am putea contura nici pe departe personalitatea acestei ființe scumpe, providențiale, care a trecut definitiv în istoria glorioasă a Neamului. Anii vor fixa în perspectiva timpului și a istoriei nepărtinitoare ceea ce a fost și va rămâne de-a pururi Regina Maria, marea, iubita și neuitata noastră Regină a tuturor românilor. Vom pomeni numai de un singur moment din viața Ei plină de pilde și de fapte:

În drum spre Palatul regal
Era în timpul războiului cel mare. Când demoralizarea din Moldova flutura tuturor perspectiva Rusiei haotice, când și cele mai liniștite minți întrevedeau nevoiaevacuării trupelor, singură brava noastră Regină a concretizat formula salvatoare, care mai târziu avea să schimbe însăși destinul României: rămânem și rezistăm. Voința și curajul Reginei-soldat care a trăit cu riscul vieței Ei, clipă de clipă, toate fazele războiului, au îmbărbătat și pe cei mai șovăitori dintre oameni. Aceiași îmbărbătare o adresa pământului cotropit de dușmani:

În timpul ceremoniei religioase oficiate în gara Cotroceni
N'avea teamă, pământ al României! Feciorii tăi se vor întoarce și-ți vor sfărâma lanțurile. Aceasta e solia pe care ți-o trimit cu vocile renăscute ale primăverii. Nu vor șovăi, nu vor tremura în fața sforțării ce-și așteaptă împlinirea. N'a greșit, pentru că vorbele Ei, vorbe providențiale, sau împlinit întocmai. Am rămas, am rezistat și am biruit. Biruința noastră a fost și biruința Ei, care suferise poate mai mult decât noi toți laolată, biruința Ei de Regină bravă și clarvăzătoare.

Ultimul drum pe Valea Prahovei
De acest fapt și-a amintit desigur generația noastră, a războiului, în aceste zile de plâns și jale, când în mintea fiecăruia mai trăia încă imaginea scumpă, mare și senină a Aceleia care a fost Regina Maria, a tuturor românilor. De acest fapt și-au amintit cei 800.000 de eroi care au făurit România de astăzi și care în ceruri au făcut front de onoare, să-și primească la loc de cinste, Regina iubită. De faptul acesta și-au amintit și răniții pe care augustele Ei mâini i-au îngrijit și mângâiat în spitale și care între viață și moarte priveau la o singură icoană: Regina Maria-  “mama răniților". Aproape de sufletul poporului Ei pe care l'a iubit și pe care l’a înțeles până în cele mai nebănuite adâncuri, Regina Maria a închegat deopotrivă o mare operă socială care va supraviețui vieții omenești trecătoare. Cu dragostea ei nemărginită pentru cei mulți și mici și cu deplina ei întelegere a atâtor mari probleme sociale, Ea a întemeiat numeroase așezăminte care vor rămâne să împartă posterității frânturi din inima Ei bună și generoasă. În fața mormântului de abia închis, românii nu-i pot arăta recunoștința decât într'un singur fel: să-i proslăvească memoria urmându-I cu sfințenie îndemnurile.” (“Ilustrațiunea Română” – 27 iulie 1938)

Ultima trecere pe sub Arcul de triumf
“Nici doliul, care a cuprins parcă şi natura, nici plânsul unei ţări întregi şi nici cuvântul nostru - mai cu seamă el - nu pot arăta câtă durere ascundem în suflete la moartea Reginei. Ne-a fost prea dragă ca să putem închega în slovă ceea ce simţim şi prea e mare golul pe care-l lasă în inimile româneşti. De la un capăt la altul ţara îmbracă zăbranic negru. Plâng copiii aplecaţi pe „Crinul vieţii", plâng femeile cărora le-a fost soră şi plâng aceia care, pe front, au simţit alinare când mâna Reginei le-a cercetat rănile, ca o mână de mamă. Cu chipul Ei în minte au murit eroii de ieri luptând pentru fiece petec de pământ românesc şi chipul Ei ne va fi îndemn şi călăuză pentru biruinţele de mâine ale braţului şi duhului nostru.

Bucureștenii își iau rămas bun
A fost frumoasă Regina, ca nici o altă femeie, pentru că frumos îi era sufletul. Ea, cea mai aleasă întrupare a omeniei, înţelegând suferinţa, a fost exemplul viu al abnegaţiei şi al sacrificiului pentru ţara şi neamul Său. A avut de înfruntat greutăţi pe care numai suflete de o tărie excepţională le pot învinge. Şi Regina Maria le-a învins. În timpurile grele şi dureroase ale războiului mondial Ea a fost pretutindeni pildă şi nobila-I purtare a contribuit în cea mai mare măsură la biruinţa care a încununat sbuciumul românesc. Toţi acei ce au scăpat din marele măcel îşi amintesc cu respect şi duioşie de hotărârea cu care Regina a ştiut să înfrângă asprimea soartei.

În gara de la Curtea de Argeș
Senină şi blândă mamă a tuturor, Ea a umblat fără frică de moarte ori suferinţi printre paturile bolnavilor, printre brancardele răniţilor, de-a lungul tranşeelor umede şi triste, bravând urgia şi surâzând spectrului înfiorător al morţii. Îmbărbătat, fiecare a putut susţine mai uşor grozava luptă de care era legată soarta neamului. Privirea Ei duioasă a picurat în suflete speranţă iar imaginea Ei a stăruit printre luptători, îmbărbătându-i la faptele care au însemnat în cartea neamului românesc cea mai frumoasă pagină de istorie naţională. Regina Maria ne-a dăruit tot ce a avut mai bun. Şi Dumnezeu a vrut să o răsplătească dându-I tăria să le înfrunte pe toate spre a vedea înfăptuită biruinţa finală.

Ultimul drum
Ceea ce nu s'a întâmplat atunci, când moartea pândea pretutindeni, ceea ce nu trebuia să se întâmple atunci, este astăzi prilej de durere a unui neam întreg. Când a simţit că sfârşitul I se apropie Marea Regină a cerut să fie adusă în ţară ca să moară pe pământul ce I-a fost drag, între oamenii care au iubit-O şi nu o vor putea uita niciodată.”(“Universul Literar” – 23 iulie 1938)

Regina Maria a României
Nu pot să închei decât cu un fragment din testamentul Reginei Maria. Și să sper că poporul român își va găsi resursele de a făuri un loc în care inima Reginei Maria să își găsească cu adevărat liniștea, așa cum o merită cu prisosință: Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”







La moartea Regelui Ferdinand I

$
0
0
În vara anului 1927 întreaga Românie a fost cuprinsă  de o emoție puternică, pe care cu greu am putea să o reconstituim astăzi. O să încerc totuși, ajutat de cronicile apărute în presa vremii:

Funerariile Regelui Ferdinand I în Sinaia

„Regele Ferdinand I s'a sfârşit în Castelul Pelişor de la Sinaia, în noaptea de 19 spre 20 Iulie, răpus de o boală grea, cancer al rectusului. Vreme de un an şi mai bine ştiinţa şi vigoarea defunctului Rege au luptat împotriva acestei boli fără leac. În cele din urmă omul a fost învins. Regele Ferdinand I a murit relativ tânăr. Avea 62 de ani. Pe figura Lui se citeşte parcă îngrijorarea pentru soarta ţării, gândul său din urmă când a trecut din lumea aceasta.” (1)

1927

Funerariile Regelui Ferdinand I în Capitală

„Poporul a voit să vadă pentru ultima oră pe marele şi viteazul Rege al tuturor românilor. În ziua de 22 Iulie trupul neînsufleţit al Regelui Ferdinand I a fost adus cu un tren special de la Sinaia la Cotroceni şi aşezat aici pe catafalc. O mulţime imensă de zeci şi sute de mii de oameni sau perindat prin faţa rămăşiţelor pământeşti ale marelui Domnitor. Nici când un suveran n’a fost mai jelit, nici când sentimentele unei ţări n'au fost mai unitare. Ostaşii pe cari i-a condus în război, intelectualii cari au înţeles că România a pierdut un Rege înţelept, cu toţii au venit în faţa catafalcului să lase să picure lacrima fierbinte de recunoştinţă pentru acela care şi-a închinat viaţa şi a jertfit toate sentimentele Sale personale pe altarul Patriei.” (1)

Funeralii regale

Ceremoniile funerale organizate în 22 iulie 1927 au debutat la ora 7 dimineața, odată cu sosirea demnitarilor la Palatul Cotroceni. Printre aceștia: “printre primii veniţi a fost Patriarhul dr. Miron Cristea și George Buzdugan, membrii Regenţei, întreg Guvernul cu dl. Prim-ministru I. I. C. Brătianu în frunte, misiunile şi ambasadorii tuturor statelor străine, ofițerii generali şi superiori, preşedintele Camerei şi al Senatului, foşti prim-miniştrii şi miniştrii din care remarcăm pe d-nii: luliu Maniu, Dr. Alex. Vaida-Voivod, I. Michalache, N. Iorga, Ştefan C. Pop, M. Popoviciu, I. Petroviciu., M. Cantacuzino etc. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Primarul Capitalei, reprezentanţii tuturor instituţiunilor şi autorităţilor din Capitală şi Țară, cavalerii ordinului Mihai Viteazui, veteranii de la 1877”.

Serviciul religios de la Palatul Cotroceni a fost oficiat începând cu ora 8 de către Patriarhul Miron Cristea având la stânga pe Mitropolitul Pimen, iar la dreapta pe Mitropolitul Bălan. În tot timpul cât s'a oficiat serviciul religios, garda din jurul catafalcului a fost făcută de către Principele Nicolae, Regele Alexandru al Iugoslavei, Principele Wilhelm de Hohenzollern şi Principele de Hohenlohe. La serviciul religios au asistat Regina Maria. Principesa Elena, Ex-regina Elisabeta, Regina Marioara, Principesa Ileana și Principele Hohenlohe”.

Funeraliile regelui

După terminarea serviciului religios sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Ferdinand I a fost ridicat pe braţe de aghiotanţii regali și așezat pe un afet de tun cu calibru 120 mm. la care erau înhămaţi şase cai. Sicriul a fost acoperit cu purpura regală. În acest timp, două escadroane din Reg. 4 Roşiori a dat onorul, iar muzica a intonat imnul regal ‹‹Traiască Regele››. Întreaga asistenţă a rămas într'un moment de pioasă reculegere. În acest moment s'au tras 101 lovituri de tun. Clopotele de la toate bisericele sunau.”

Cortegiul s'a pus în mişcare la orele nouă: “Regele Ferdinand I  a străbătut pentru ultima dată Capitala mult îndurerată a Țării întregite trecând încă odată prin străzile pe cari de-atâtea ori le-a străbătut în uralele poporului. Pentru ultima oara a ieşit în calea Suveranului iubit poporul său credincios. De la Dealul Cotrocenilor până la Curtea de Argeş un furnicar de cetăţeni din lungul şi latul Țării a aşteptat cortegiul funerar pentru a depune ultimul omagiu Marelui şi Viteazului Rege Ferdinand I.” (2) Cortegiul mortuar: „a trecut prin poarta principală a Palatului Cotroceni, până la podul Elefterie, unde s'au încolonat trupele militare. De aici a parcurs Bulevardul Elisabeta, Calea Victoriei şi Calea Griviţei, până la Gara de Nord. La Gara de Nord, regimentul de escortă regală s'a înşiruit pe ambele părţi ale pieţei, unde pe un eşafodaj special se puseseră amfore în care ardea tămâie. Cu câteva minute înaintea sosirei cortegiului a venit în Gara de Nord M. S. Regina, însoţită de Regina Elisabeta şi de Principesa Elena, într'un al doilea automobil Regina Marioara a Iugoslaviei cu Principesa Ileana.

Inmormantarea regelui


Drumul spre Curtea de Argeș

După ce cortegiul mortuar a sosit în gară, sicriul cu corpul neînsufleţit al defunctului Rege a fost luat pe braţe de aghiotanţii regali şi în aceiaşi ordine ca şi pe parcursul stradelor, a ajuns în dreptul vagonului mortuar unde a fost depus pe un catafalc îmbrăcat în purpură regală. În jurul catafalcului s'a format imediat garda din ofiţerii aghiotanţi regali. În momentul când sicriul a ajuns în dreptul vagonului mortuar o companie de onoare cu drapel şi muzică din Reg. 1 grăniceri a dat onorul, iar muzica a intonat imnul regal ‹‹Trăiască Regele››. M S. Regina Maria şi Principesele Elena, Ileana, Regina Mariora şi ex-Regina Elisabeta au rămas lângă vagonul mortuar în tot timpul cât a fost aşezat sicriul pe catafalc.



La orele 11 jum. trenul mortuar s'a pus în mişcare. Pe alte trei linii se aflau trei garnituri de trenuri, cu care au plecat la Curtea de Argeş asistenţa prevăzută în programul oficial. Potrivit programului, primul tren din convoiul mortuar spre Curtea de Argeş a fost trenul parlamentarilor care a plecat la ora 11.15. La scurte intervale au mai plecat din Capitală încă două trenuri speciale cu aceiaşi destinaţie, unul al guvernului şi misiunilor străine şi altul al actualilor şi foştilor demnitari. La ora 11.30 precis a plecat din Gara de Nord trenul mortuar condus fiind de d. Insp. Bălăşescu. În acest tren a luat loc Familia Regală, membrii Înaltei Regențe, Primul ministru, d. I. G. Duca şi d. dr. N. Lupu. Convoiul mortuar astfel format a luat direcţia spre Curtea de Argeş. Pe tot parcursul numeroşi cetăţeni erau înşiraţi pentru a privi cortegiul mortuar.”  Trenul regal a făcut două opriri, în gările Titu și Găești.  


Funerariile Regelui Ferdinand I la Curtea de Arges

La ora 3:39 precis trenul mortuar a sosit în gara Curtea de Argeş. Pe peron se aflau reprezentanţii Guvernului, d. I. I. C. Brătianu, I. G. Duca, N. Titulescu, V. Brătianu, dr. N. Lupu, etc., foştii preşendinţi de consiliu, d-nii Vaida Voevod, gen. Averescu, gen. Văitoianu, d. Iuliu, Maniu, N. Iorga, I. Mihalache, V. Goldiş, C. Meissner, M. Manoilescu, I. Mitilineu şi numeroşi alţi foşti miniştri. De  asemeni şefii tuturor misiunilor străine, miniştri plenipotenţiari şi trimişii extraordinari delegaţi să reprezinte guvernele respective la funeraliile Regelui Ferdinand. Un numeros grup îl formau parlamentarii, deputaţii şi senatorii, reprezentanţii presei române şi străine precum şi primarii, câte 10 de fiecare judeţ.

Inmormantare Curtea de Arges

Din trenul mortuar au coborât MM. LL. Regina Maria, Elisabeta şi Marioara, AA. LL. Elena şi Ileana, M. S. Regele Alexandru al Serbiei. AA. LL. Principele de Hohenlohe, Principele de Hohenzollern, nepotul defunctului Suveran, Principele Nicolae, membrii regenţei d. George Buzdugan şi I. P. S. Patriarhul Miron Cristea, d-nii I. I. C. Brătianu, I. G Duca, dr. N. Luau precum şi Casa Regală civilă şi militară, d. ministru Hiott, Mocioni, Stârcea, von Spiess, adjutanţii regali etc. Pe peronul gărei Curtea de Argeş se afla o companie de onoare din Reg. 3 Olt care a dat onorul. Sicriul a fost coborât cu acelaşi ceremonial de Casa Regală militară şi aşezat pe un afet de tun.” (2)


La mănăstire

La ora 4.20 a sosit M. S. Regina Maria însoţită de A. S. R. Principesa Elena-mamă. În al doilea automobil se aflau MM. LL. Regina Marioara, Elisabeta şi Principesa Ileana.  MM. LL. au fost însoţite de doamnele de onoare ale palatului şi au descins în palatul episcopal - special amenajat în cest scop.Câteva minute înainte de sosirea cortegiului mortuar MM. LL. au parcurs pe jos distanţa de la Palatul Episcopal până la mănăstire, luând loc în faţa bisericei, lângă porticul pe care a fost aşezat sicriul în timpul serviciului divin.Suverana şi Augustele fiice ale defunctului Suveran au aşteptat în sunetul clopotelor şi a detunăturilor de tun apropierea cortegiului funerar. Cu o deosebită emoţie priveau către delegaţia veteranilor de la 1877 şi a văduvelor de răsboi, aşezate în drepta mânăstirei. De jur în jurul bisericei erau aşezate numeroasele coroane între care remarcăm a Regelui Albert a Belgiei, regentului Horti a Ungariei, a Mareşalului Hindenburg, preşedintele Republicei Germane, a împăratului Japoniei, mareşalul Pilsudsky, guvernul elen, etc.
La ora 5:10 cortegiul mortuar a intrat pe poarte mânăstirei. Muzicele militare au început să intoneze ‹‹Imnul Regal››. O companie de onoare din Regimentul 4 Argeş a dat onorurile. Un sobor de preoţi deschidea cortegiul după care urma sicriul purtat pe umeri de A A. LL. Principele Nicolae, Principele de Hohenlohe, Principele de Hohenzollern, M. S. Regele Alexandru al Serbiei şi adjutanţii regali. Serviciul divin a fost oficiat în prezenţa Familiei Regale, a reprezentanţilor caselor domnitoare străine, a Regenţei, a misiunilor străine şi a guvernului de către I. P. S. Mitropolitul Pimen al Moldovei încojurat de un sobor de Arhierei, în frunte cu Mitropolitul Bălan, Episcopul Nichita al Argeşului, Episcopul Stroe-Triteanu, Gherentier, Comşa din Arad, Petrovici, Ghenadie şi numeroşi alţi preoţi și diaconi. Răspunsurile au fost date de corul patriarhiei. Sicriul se afla sub porticul din faţa intrărei în biserică, care era cernită în negru.”(2)

Înhumarea


„După oficierea serviciului divin, coșciugul regal, purtat pe umeri a fost dus în cripta special săpată în stânga bisericei. Cripta este căptuşită în roşu având pe ambii păreţi laterali cifra şi coroana regală. Deasupra se va aşeza în mod provizoriu o placă de marmură albă, până ce se va face placa funerară ce urmează a acoperi definitiv mormântul marelui Rege al României Mari.
Mormântul Regelui Ferdinand este aşezat în partea opusă, însă pe aceiaşi linie, cu a defuncţilor Suverani Carol I şi Elisabeta. În faţa criptei Regelui Ferdinand, înspre altar, se află mormântul lui Radu Voevod şi a Doamnei Ruxandra.
La ora 5.30, când coșciugul defunctului Suveran era coborât în mormânt, în toate oraşele din ţară şi de pe toate vasele de război s'au tras lovituri de tun. Clopotele tuturor bisericilor din ţară anunţau tristul eveniment poporului îndoliat.
Prin îngrijirea comunei Curtea de Argeş s'a dat un prasnic la numerosul popor ce a asistat la înmormântarea Suveranului - prasnic la care au participat şi primarii comunelor rurale.” (2)


În Regele Mihai I se puneau atunci speranţele unei întregi naţiuni

„Al treilea Rege a României şi al doilea numai a tuturor românilor, poartă numele celui mai viteaz dintre domnii neamului românesc, numele Celui care, în lungul lanț al durerilor istoriei noastre, a isbutit să închege cândva unitatea noastră naţională. Mihai l este chemat să domnească asupra țări pe care Mihai Viteazul a unit-o pentru o clipă, iar urmaşii lui, sub oblăduirea lui Ferdinand I, au realizat-o pentru veşnicie.
Regele tuturor românilor este încă un copil. Acest copil însă, este urmaşul în linie directă al Regelui care a înţeles datoria ca identificându-se cu aspiraţiile seculare ale neamului pe care a fost chemat să-l conducă şi în zilele de glorie şi în zilele de restrişte. Fie ca sub steaua glorioasă a lui Mihai-Viteazul, căruia îi poartă numelele, Regele Mihai născut pe pământul României întregite, să crească în înţelegerea şi iubirea desăvârşită a acestui neam, pentru ca la vârsta legiuită să împlinească toate nădejdile noastre. În noul Rege se pun speranţele unei întregi naţiuni. Fie ca Dumnezeul nostru şi al strămoşilor noştri să ne păzească şi să ni-L păzească!”(1)

Surse:

- numărul special închinat memoriei Regelui Ferdinand I al revistei “Realitatea Ilustrată” din 31 iulie 1927
- ziarul “Românul” din 31 iulie 1927



Locurile de răcoreală de altădată

$
0
0
E vară. E caniculă. Aşa că m-am găndit să vă „răcoresc” cu o „mini-istorie” a vechilor ştranduri bucureştene. O mini-istorie scrisă într-un mod mai deosebit: o compilaţie compusă din fragmente de articole, ştiri “de sezon” şi din fotografii culese din presa interbelică:

Dâmboviţa – vechiul loc de răcoreală

Contemporanul lui Grigore Ghica Vodă care s'ar trezi în Bucurestiul de astăzi care stă în pas cu toate marile centre ale Occidentului în ce priveşte progresele edilitare şi confortul, mult ar avea ocazie să se mire, lung, lung, cu mâna la gură. Dâmboviţa de-a cărei apă dulce ne pomenește versul popular era singurul loc de răcoreală pentru mahalagiii bucureşteni, pe cari îi răzbeau căldurile. De cum dădeau căldurile, bucureştenii, mari amatori de apă rece, populau apele mai mult sau mai puţin tulburi ale Dâmbovitei. În oras, de pe atunci, apa era neagră de toate rezidurile casnice industriale ce le colecta Dâmboviţa în drum. De aceea, bucureştenii îşi aleseseră “loc de ştrand" la intrarea râului în oraş, la celebra moară a lui Ciurel, unde e apa rece şi limpede ca cristalul. Locul acesta de ştrand a rămas până astăzi, fiind acum amenajat după cerinţele moderne. Acum 100 de ani, la Ciurel se scăldau bucureştenii, femeile îşi spălau rufele şi  sacagiii îşi umpleau butoaiele cu apă de băut. Desigur că în acea vreme nu existau costumele de baie. Cu o încântătoare impudoare, femeile îşi etalau nudurile rubensiene, în stricta vecinătate a bărbaţilor cari purtau fără urmă de falsă pudoare, acelaşi costum strămoşesc al lui Adam. Femeile cari veneau să bată pânza, se dezbrăcau, profitând ca să se şi îmbăieze. Alături, la moara lui Ciurel, poposeau care, neguţători, oameni din tot oraşul, care aveau ocazia să privească gratuit acest fermecător spectacol.” (din articolul “Ştrand bucureştean acum un secol” – “Ilustraţiunea Română” din 24 martie 1937).


 Dâmboviţa la Bucureşti - Amedeo Preziosi, 1868
Lacul Snagov

"Parcul şi lacul Snagov sunt şi astăzi unele dintre locurile cele mai frumoase şi mai frecventate din apropierea Bucureştiului. Ansamblul mănăstiresc de la Snagov, ctitorit de Neagoe Basarab, este un loc cu o istorie impresionantă. Aici, legenda spune că a fost îngropat sub o lespede Vlad Tepeş, după ce a fost ucis în anul 1476. Puţină lume ştie însă că Snagovul a devenit un loc de atracţie pentru bucureşteni abia pe la începutul secolului 20, după ce s-a realizat asanarea lacului . Vechea “baltă” s-a transformat într-o oglindă de apă curată iar pe malurile ei Primăria Bucureştiului a amenajat un parc superb". 

O baie reconfortantă în Lacul Snagov

Plaja şi Parcul Snagov au fost reamenajate la începutul anilor ’30 – inaugurarea acestora fiind făcuta în anul 1933 în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a Voevodului Mihai şi al unor personalităţi de prim rang ale vremii dintre care amintesc pe Nicolae Iorga, Iuliu Maniu sau pe Dem Dobrescu (articolul “Snagovul” apărut în numărul din 18 iulie 1929 al revistei “Realitatea Ilustrată”)

Weekend interbelic la Snagov

Ştrandurile “populare”

Istoria adevăratelor ştranduri bucureştene începe însă cu adevărat să se scrie în perioada interbelică. Anii ’30 sunt cei în care se construiesc marile ştranduri populare care atrag mii de bucureşteni. 

Ştrandul Obor
“În Bulevardul Maria, la rond, e un teren vast, cu plajă de nisip, adus de la mare, cu trei bazine. Ultimul, în construcţie, va fi gata peste câteva zile. Acesta va avea şapte sute de metri pătraţi suprafaţă şi doi până la trei metri adâncime, fiind destinat pentru înnotători. Bazinul special al copiilor are numai 50 cm.-110 cm. adâncime. Apa se schimbă zilnic la toate bazinele. Mai sunt nu ştiu câte duşuri, apoi aparate de gimnastică, minge, foot-ball... Mai stau la dispoziţie mese cu umbrele, scaune, bănci, cântar, bufet. Ştrandul are o uzină proprie, pentru lumină. Există un vestiar, foarte bine organizat, unde ar putea depune hainele şase mii de persoane. Vizitatorul se dezbracă într'o cabină şi apoi predă hainele la garderobă printr-o ferestruică, ce e practicată la spatele cabinei. Sunt numeroase asemenea cabine, pentru desbrăcat. O secţie special a vestiarului este destinată pentru doamne. Să mai menţionăm, că de jur împrejur s'au plantat pomi... Intrarea este 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi. Pentru cinci lei se poate închiria un costum de baie.
Mai este un asemenea ştrand popular, construit tot de Primăria de Albastru, în Calea 13 Septembrie. D. Chiriţă Vasilescu, primarul Sectorului a făcut foarte bine şi merită mulţumirile călduroase ale cetăţenilor, atât pentru intiaţiva construirii acestor ştranduri cât şi pentru că nu le-a concesionat vreunui antreprenor, care apoi să exploateze publicul (…).

Aglomeraţie estivală
Dar pentru că vorbim despre ştrandurile bucureştene, să nu uităm să cităm ştrandul de la moara Ciurel, unde într-un decor rustic, pe o insulă cu pomi şi iarbă din mijlocul Dâmboviţei, unde pasc vaci şi cai, vin Dumineca numeroşi bucureşteni să facă baie în râul carpatin, stăvilit de enormele porţi de fier, de la intrarea în cetatea lui Bucur. S'au instalat şi acolo vreo sută de cabine. Copiii, ştrengari ai Bucureştilor, preferă însă să-şi ia duşul în libertate, fără să plătească nimănui nici o taxă, pe enormele trepte de piatră de la stăvilare, unde cade, în cascade, apa Dâmboviţei, îndărătnică şi răsvrătită în încătuşarea ei…” (articolul “Bucuresti – oras de vilegiatura” – semnat Alex F. Mihail– “Realitatea Ilustrată” din 3 martie 1933)

Răcoreală...
Ştrandul Obor, construit în anul 1936, făcea parte din aceiaşi categorie a ştandurilor populare bucureştene.  Ca toate ştrandurile, era un loc de răcoreală şi de distracţie pentru tinerii acelor vremuri. Iar “atmosfera” creată de aceştia în jurul bazinelor nu se deosebeşte cu mult de cea pe care o întâlnim astăzi:

În partea cealaltă se petrecea o glumă aproape stranie. Câţiva înotători, cu structuri atletice, abia ieşiti din bazin, se salutau sgomotos unul pe un altul, tot atât de tânăr, cu muşchii tot atât de articulaţi…
- Servus, Dane… Ia arată-ne ce poţi…
- Habar n'am să înot.
- Lasă “bancurile" astea, pentru alţli care au timp să asculte…
- Serios, mă, pe cuvânt…
- Îi e frică de apă! Vrei să ştii cum e apa? Apa e… umedă… Pe el!
Ridicat din toate părţile, acel care răspundea la numele de Dan, a fost învârtit mai întâi în aer, cu o întreagă ceremonie, după aceia, brusc, sec şi fără multe formalităţi, asvârlit în apă, ca un bolovan… Un moment apa la readus la suprafaţă:
- Ajutor, mă, nu ştiu…
- Banc!... Se întoarseră ceilalţi plictisiţi.
L-au scos dinăuntru destul de târziu, atunci când bietul Dan, sătul de apă, nici nu mai putea să-şi blesteme “prietenii"…
- Lasă, Dane, că aşa înveţi… Era păcat de tine…” (articolul “Aspecte din Ştrandul Obor” apărut în numărul din 29 iulie 1936 al revistei “Ilustraţiunea Română”)

Marile atracţii bucureştene

Bucureştenii au, în sfârşit, un mijloc minunat să scape de căldură: fac băi în grandiosul Bazin “Lido" cu valuri maritime, situat în centrul Capitalei, în bulevardul Brătianu colţ cu strada Franklin.În fiecare zi, mii de oameni profită de minunata invenţie a valurilor Bazinului “Lido", valuri cari au forţa şi eficacitatea valurilor mării. Când ies din valuri, vizitatorii bazinului “Lido" găsesc în jurul piscinei splendide grădini şi terase solare, înzestrate cu admirabile aparate electrice de gimnastică şi de masaj.

Lido - bazinul cu "valuri maritime"
La ora aperitivului, după amiaza la ceai, seara la dineuri, animaţia întreţinută de un jazz excelent şi de renumitul restaurant “Cina-Lido" e extraordinară. E inutil să adăugăm că “Bazinul Lido" cu valuri maritime e centrul sezonului bucureştean şi ţinta primei vizite a tuturor străinilor şi oficialilor care vin în vizită în Bucureşti.” (articolul “Lido -  bazinul cu valuri maritime" publicat în numărul din 17 iulie 1930 al revistei “Realitatea Ilustrată”)

Bucureşteni la Lido
Ştrandul Kiseleff – cel care a primit mai târziu numele de “Ştrandul tineretului”  - a fost cel mai mare ştrand şi, de asemenea,  cea mai mare bază sportivă a Bucureştiului din perioada interbelică. Arhitectura clădirilor din zona ştrandului, proiectate de arhitectul Marcel Iancu,  este una simplă, într-un limbaj modern, cu evidente referiri la stilul Art-Deco. Ştrandul în ansamblul lui reprezintă de altfel unul dintre primele ansambluri de arhitectură modernă din Bucureşti. Ansamblul proiectat de Marcel Iancu a suferit însă în perioada comunistă transformări considerabile, care au alterat imaginea arhitecturală unitară iniţială. Imediat dupa terminarea construcţiei sale – în numai 52 de zile– ştrandul Kiseleff a devenit una dintre cele mai aglomerate zone de agreement ale Bucureştiului:

Kiseleff - cel mai mare ştrand interbelic
Ştrand. Minunat loc de recreaţie pentru bucureştenii condamnaţi de soartă, să rămână pe meleagurile pe care a păstorit Bucur. Instalaţia din Şoseaua Kiseleff vine să umple un gol demult resimţit. Deşi a apărut ca din pământ - construirea lui nu a durat decat 52 zile - ştrandul se prezintă astăzi admirabil din toate punctele de vedere. În primele zile, este adevărat, el a avut lipsurile inerente oricăror începuturi, dar cei puşi să conducă monumentala operă şi-au înţeles menirea şi cu o perseverenţă rară, au procedat la inlăturarea a tot ceea ce nu corespundea cerinţelor. Astăzi imensa construcţie dintre Şcoala de Agricultură şi Hipodromul Băneasa, este gata să concureze cu instalaţiile similare din străinătate. Cine nu a văzut ştrandul, nu-şi poate da seama de măreţia lui, cu atât mai mult cu cât durata construirei lui a fost excesiv de scurtă. Este deci nevoie să te plimbi pe alei şi prin atenanse spre a-ţi putea face o idee exactă asupra formidabilei întreprinderi. Imaginaţi-vă un teren imens, în mijlocul căruia se află un bazin de dimensiuni respectabile, înconjurat de o plajă în suprafaţa de 12000 de metri pătraţi! Aşa vă veţi putea da oarecum seama de impunătoarea instalaţie.” (articolul “Măreaţă serbare la ştrand” - semnat Jenny Dumitrescu şi publicat în numărul din  15 august 1929 al săptămânului “Ilustraţiunea Română”).
Ştrandul Kiseleff



starshiners.ro


Un copil-rege la Mamaia în vara anului 1928

$
0
0
Vă propun azi un articol despre vacanța petrecută de un copil, la mare, în vara anului 1928. Nu este vorba însă de un copil oarecare: subiectul principal al articolului este M.S. Regele Mihai al României. În vacanța petrecută la Mamaia, Regele Mihai îl avea partener de joacă pe Prințul Filip al Greciei, azi Prințul Filip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În anul 1928, micul rege avea aproape 7 ani și fusese proclamat rege deja de un an - în 20 iulie 1927 - după moartea bunicului său M.S. Regele Ferdinand. Era un copil despărțit de tatăl său, viitorul rege Carol al II-lea, care renunțase la tron și care fusese exilat încă din anul 1925. De altfel, cu doar câteva zile înainte de vacanța la mare, în 21 iulie 1928, la cererea principesei Elena, Curtea de Apel București pronunțase divorțul dintre Elena și Carol, divorț motivat de părăsirea domiciliului conjugal de către Carol al II-lea. În anul 1928, Regele Mihai fiind minor, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență formată din prințul Nicolae, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan.


M.S. Regele Mihai împreună cu Prințul Filip al Greciei 
(azi Prințul Filip, Duce de Edinburgh, soț al Reginei Elisabeta a II-a) 
pe plaja din Mamaia
Prea mic încă pentru a se ocupa de "problemele statului", Regele Mihai era un copil care se juca în nisip, care alearga fericit printre valuri sau călare pe ponei. Era de asemenea un copil urmărit permanent de presă pentru că, nu-i așa, românii trebuiau să știe ce le face suveranul. Voi „decupa” pentru voi din paginile săptămânalului "Realitatea Ilustrata”, numărul din 11 august 1928, câteva fotografii și pasaje din articolul în care este descrisă vacanța copilului-rege la Mamaia:

Regele Mihai I al Romaniei
1928 - M.S. Regele Mihai pe plaja din Mamaia
Şi vara aceasta, ca şi în anii trecuţi, Regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia. O deosebire: micul suveran este şcolar. S’ar putea spune: o vacanţă şcolară. Un an întreg de învăţătură, de buchisire a slovelor! Pe plajă, la Mamaia, Regele Mihai a uitat totul. Şi greutăţile Domniei şi neplăcerile studiului. Un colaborator al ziarului "Dacia" l’a urmărit pe micul suveran. L’a văzut dimineaţa, când nisipul mări pare de argint, l’a văzut după amiază când plaja pare stropită cu aur. Viaţa sa este acomodată după cea a semenilor săi, iar preocupările sale precoce, dovedesc o inteligenţă cu adevărat regească. În definitiv blânzii săi educatori au fost bine aleşi, spre a-l întări pe toate căile, pentru înalta misiune ce-l aşteaptă."

Regele Mihai I al Romaniei
În luptă cu valurile
MUNCA ÎN AER LIBER

"În bătaia vântului şi a valurilor spumoase ce ating în treacăt deodată atât țărmul fin cât şi pe regele acestei tări, se joacă graţios pe întinsul nisip al Mamaiei. Singur, în costumul obişnuit al băilor, tras pe un corp înroşit până la negru de binefăcătoarele raze ale soarelui, micul monarh sapă din zori şi până’n amurg cu lopăţica-i de tinichea în dunele nisipoase ce-i înconjoară corpul regesc. Alături de dânsul, cu grebla’n mână, îşi nivelează un loc, blondul Filip, micul principe al Greciei, văr al suveranului. Dar a sosit şi ora băii, când cu gleznele înconjurate de apa sărată a mării, ei îşi răcoresc corpurile dogorâte, trecând apoi la masă."

Regele-copil
CĂLĂRIE

"Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile inteligente. Să-l vedeţi pe Mihai I, călărind un superb ponney şi parcurgând ţărmul între apă și uscat, în amurg. Apropierea militarilor îl încântă.


Regele Mihai I al Romaniei
Regele călare însoțit de mama sa A.S.R. Elena
Exerciţiile studenţeşti (ale elevilor Oficiului Naţional de Educaţie Fizică) îl preocupă îndeosebi. L’am văzut în mijlocul cercetaşilor, modest îmbrăcat ca un oarecare fiu de burghez, cu pălăria albă de dock, cu picioruşele prinse în sandale. O curiozitate specifică copiilor inteligenţi se putea observa la micul suveran prin cercetarea acumulatorului de electricitate instalat în tabără. Privea cu luare aminte şi aştepta explicaţiile mamei sale. Între nisipul încins de soare şi între valurile jucăuşe, regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia care îi este atât de dragă.”







Supersitiții (oglinda, foarfecele și pieptenele)

$
0
0
Noi românii suntem prin firea noastră un popor superstiţios. Foarte mulţi dintre noi credem în “semne” care ne influenţeză viaţa sau care ne prevestesc viitorul. Suntem supersţioşi, dar fără să devenim fanatici. Dacă lucrurile prevestite de semnele citite în jurul nostru se împlinesc, povestim aceste lucruri cu voluptate celor din preajma noastră. 

Am să vă spun în cele ce urmează câteva superstiţii referitoare la trei obiecte care ne stau mereu prin preajmă – oglinda, foarfecele și pieptenele – culese acum mai bine de un secol de doi dintre marii etnografi români: Artur Gorovei și George S. Ioneanu:

OGLINDA


- sănu pui oglinda pe peretele de la răsărit pentru că atrage necazuri;
- dacă cineva visează că așază oglinda se zice că în curând va plânge;
- copilul mic nu trebuie să se arate în oglindă până ce nu împlinește anul pentru că se deoache singur văzându-și chipul; de asemenea existăcredința că dacă copilul se va uita în oglindă înainte de a împlinii un an îi vor ieși dinții anevoie sau că va deveni afemeiat atunci când se va face mare;
- înainte de a se duce la joc, fetele trebuie să spele oglinda și cu apa aceea să se spele și ele, zicând: ‹‹Cum nu poate nimenea să se gătească fără oglindă, așa să nu poată nici flăcăii să joace făr’ de mine!››;
- se crede că mireasa care merge la cununie trebuie să ia în sân o oglindă și o bucățică de zahăr și să pună zahărul în bucatele mâncate de soacră pentru ca să fie văzută bine” de aceasta;
- nu e bine ca femeia care a născut de curând să se uite în oglindă pentru că va face copii curând;
- seara nu e bine să te uiți în oglindă pentru că îmbătrânești;
- noaptea nu te uita în oglindă pentru că “îți faci de urât” și „îți pier vederile”;
- să nu te uiți după un bubos în oglindă, imediat, ci mai târziu, pentru că altfel îi iei bubele;
- nu este bine a mânca uitându-te în oglindă, pentru că astfel îți mănânci norocul;
- când cade oglinda din cui și se strică, e semn de moarte;
- oglinda din casa în care este așezat un mort se acoperă cu un tulpan negru ca să nu mai urmeze și alți morți în acea casă”.

PIEPTENELE


- seara, când se apropie de ferestre, îngerii nu trebuie să găsească pe pervaz nici pieptene nici lulea, pentru că sunt necurate;
- să nu dai cu mâna de pe pieptene pe la nas, ca să nu faci bube la nări;
- dacă îi cade cuiva, pe când se piaptănă, pieptenele cel rar din mână, se crede că are să-i vie un oaspete care vine rar; dacă îi cade pieptenele des, atunci îi va sosi un oaspete care vine des;
- dacă îți cade din mână pieptenele în timp ce te piepteni e semn că vei păți ceva rău; dacă însă îl vei șterge imediat cu o “petică”, nu vei păți nimic;
- să nu lași copii mici să se joace cu pieptenele pentru că altfel fac “limbariță”;
- dacă se piaptănă o femeie și își împletește părul, dacă îi rămâne din greșeală o viță de păr neîmpletită, „apoi îi stă înainte o călătorie lungă”;
- în perioada “Sfinților surghinați” – 11-23 noiembrie – nimeni nu trebuie săse pieptene pe cap, pentru că “fiind părul încâlcit, lupii se vor încurca prin păduri, se vor pierde prin ele și astfel nu vor putea da de urma locurilor prin care pasc turmele”;
- când se pierde o vacă la pășune trebuie să iei doi piepteni și să bagi dinții unuia în dinții celuilalt; “astfel cum stau dinții pieptenilor încleștați unii de alții, așa vor sta și gurile lupilor la vederea vacii”;
- cel ce va umbla cu pieptenele în ziua de Sf. Andrei va fi mâncat de lup; de aceea, mai cu seamă femeile, trebuie să se ferească a umbla cu pieptenele și nici nu trebuie să îi rostească numele;
- în perna care se pune sub capul unui mort trebuie să se pună săpunul cu care a fost spălat, pieptenele cu care s’a pieptănat și acul cu care i s’au cusut hainele, “ca să aibă și pe ceea lume săpun de spălat, pieptene de pieptănat și ac cu care să coase”.

FOARFECA


- pentru ca un copil să nu fie furat din leagăn atunci când femeile sunt silite să iasă din casă, acestea lasă de pază pe lângă copii o mătură și un foafece;
- dacă vei da cuiva o foafecă cu vârful îndreptat către dânsul, atunci te vei certa în curând cu acea persoană;
- dacă îți scapă o foafecă în apă în timp ce tai cu ea, e semn că vei primi oaspeți pe care nu i-ai văzut de mult timp:
- celei dintâi cămeși care i se face unui copil trebuie “să i se treacă prin gură de trei ori foafecele cu care a fost croită, ca să fie copilul tare ca foarfecele”; de asemenea înainte de a te îmbrăca cu o cămașă nouă, “să dai cu foafecele de trei ori prin ea, că e bine pentru sănătate”;
- când tai ceva cu foarfecele și le uiți deschise sau dacă pui foarfeca deschisă pe masă e semn de certă în casă;
- nu folosi foafecele în ziua de Anul Nou dacă vrei să ai un an îmbelșugat:
- în seara de Sf. Alexie se leagă foarfecele cu ață pentru ca “gurile jivinelor să fie întreg anul legate și asfel să nu se poată atinge de vite”;
- se crede că norocul oilor este pe frunte; de aceea “se și încep a fi tunse de la frunte, unde se face cu foarfecele semnul crucii”.


- Artur Gorovei – “Credinți și superstiții ale poporului român” – Editura Librările Socec&Comp. – 1915;
- George S. Ioneanu – “Mică colecțiune de superstiții ale poporului român” – Editura Modernă A. Davidescu – 1888.





Anuța și farmecele de dragoste

$
0
0

Ajunsă la vârsta la care inimioara îi freamătă de dorul unui flăcău, Anuța începe să aştepte cu tot mai multă nerăbdare Duminica şi zilele de sărbătoare. Sunt acele zile în care Anuța are prilejul de a-și astâmpăra întrucâtva pojarul adunat în suflet. Anuța nu stă însă cu mâinile în sân în asteptarea horei din sat. În seara de dinaintea jocului “fata desface în două focul din vatră și între focuri pune o oală cu apă neîncepută, un ban alb și busuioc. Oala rămâne acolo până în dimineața următoare, la utrenie. Atunci o ia de acolo și o așează pe o farfurie curată în fereastră. Când trage întâia oară clopotul la liturghie, rostește de trei ori:


- Bună dimineața,
Râu de rouă,
Râul lui Iordan!
- Mulțumesc Dumitale,
Fată frumoasă,
Cu cosița groasă.
Șezi pe scaun
De matasă!
- Ba! N’am venit
Să șed
Pe scaun de mătasă;
Numai am venit,
Să mă rog
De Sfânta Maică
     Duminică,
De Sfânta Maică
     Maria:
Să mă spele
Pe față,
Pe brață,
De urâciuni,
De făcături,
De trămisături,
De la străini,
De la vecini,
De la verișori,
De la verișoare,
De la neamurile toate.
Că mi-or pus:
Pe cap
Piele de țap,
Pe mânușiță
Piele de mâță,
Pe trup
Piele de lup,
Pe tălpi
Nojâțe de câine.
Când pe drum plecam:
Țapii sbierau,
ții se smiorau,
Lupii urlau,
Câinii lătrau,
Cu smoală mă negreau,
Toți de mine fugeau!
Io plângeam,
Mă văieram,
Nime’n lume
Nu m’auzea,
Numai Sfânta Maică
   Duminica,
Cu Sfânta Maică
   Maria,
Din vâna cerului
De’asupra soarelui.
În toiag d’argint
Se rezema,
Pe mine’n brațe mă lua,
În râul lui Iordan mă arunca,
În lapte dulce mă scălda,
Cu brâu roșu mă’ncingea,
Cu stâlp de busuioc mă freca:
Pe cap,
Pe după cap,
Să cad la toată lumea cu drag,
La oamenii cei bătrâni
Cu cinste și omenie,
Și la juni cu dragoste mare.
Și-mi punea în cap
Un mac,
Pe mânicele
Stele mărunțele,
Să se uite
Toată lumea la ele.(1)

Farmecul fiind săvârșit, Anuța se “înschimbă” în hainele cele curate, se împodobește cu flori proaspete și parfumate, ca să fie și mai mândră de cum este, se stropește apoi cu apă descântată și pleacă plină de speranță la joc. Ea e convinsă că, odată făcut ritualul știut doar de ea, flăcăii se vor înghesui în jurul ei să o cheme la joc. E sigură că și Ionică al ei va fi printre ei. Dacă vede că Ionică nu se înghesuie să intre în vorbă cu ea, în zilele următoare se roagă Anuța de mamă-să cu lacrimi de foc în ochi să renunțe la cocoșul cel năzdrăvan și cu pene roșii în coadă. Mama nu poate să rămână de piatră în fața unei suferințe atât de amară și ia subsuoară cocoșul cel nevinovat și merge împreună cu Ana la baba Rada – femeia cea pricepută în a face și a desface de dragoste. “Cum-că descântecu-i de leac, nu se mai îndoiește nici o babă, fie ea şi numai de 99 de ani”. Baba primește de la fată cocoșul și cu el în mână– cântărindu-l parcă - zice descântecul:

Sări cocoș,
Pe coș,
Cu ciocul de oțel,
Cu ghearele de fier,
Aripile de-aurel!
Nu sări pe coș,
Ci pe partea Anei.
Să te duci la Ionică,
Cu ciocul să-l ciocănești,
Cu gherele să-l gherăești,
Cu aripile să-l tărăpești
Și la Ana să-l pornești!
În vis să-l visăm,
Aevea să-l vedem.
Să nu poată mânca,
Nici lucra,
Nici sta,
Până la Ana nu va pleca! (1)



Ionică al nostru nu poate să rămână insensibil la atâtea farmece de dragoste. I se aprind și lui călcâiele după Anuța, căreia i-a furat într-o seară o dulce și pătimașă sărutare. Dar inima parcă nu îi dă ghes încă ghes să se însoare. Anuța e însă hotărâtă
și știe ce are de făcut: “se duce la un fir de mătrăgună, se pune în genunchi și zice de trei ori la rând, în trei vineri seara, acest descântec; totdeauna când gată descântecul îi dă câte o bucată de carne, de pâine și de sare. Iar când se depărtează mergând către casă știe că nu-i iertat ca să se uite îndărăt”:

Mătrăgună, mătrăgună,
Floare frumoasă și bună,
Auzit-am auzit
Că mult bine ai făcut,
De ți-a mers vestea,
Și povestea,
Că multe boli ai vindecat
Că din pat betegi ai ridicat,
Că mulți feciori ai însurat
Și multe fete ai măritat.
Ascultă-mă,
Mărită-mă,
Că de mi asculta,
De mi mărita,
Bunătăți ți-oi da:
O oală cu lapte acru
Să te ferească de dracu,
Și una de lapte dulce
De la care dracu se duce.
Tu scumpă mătrăgună
Mărită-’n astă lună,
Că de mi mărita
Miere de stupi ți-oi da,
Cu bine te-oi ținea
Pe lângă casa mea.

Iarna te-oi acoperi,
Primăvara te-oi plivi,
Vara te-oi îngriji,
Frumoasă te-i ivi,
Și frumoasă-i crește.
Cu toții te-om griji,
Scumpă mătrăgună.
De mi mărita,
Vinars ți-om da
Cu viadra,
Și bine te-oi ospăta
La nunta mea.
Bine te-oi ținea eu
La ospățul meu
C’o cupă de zeamă
Fiartă, nefiartă,
C’on font de carne,
Fript, nefript,
Să ști că te-am omenit.
Na un pic de carne
C-un pic de pâine
Să ai până mâine,
Și un pic de sare
Șă-ți fie de cale.
Mărită-mă draga mea,
Că de mult mi-o trecut vremea! (2)

Credeți că problemele de dragoste ale Anuței s-au terminat odată cu hora din biserică și cu ritualicul “Isaia dănțuiește” cântat cu mult patos de popa din sat? Vă înșelați! Anuța e e acum femeie măritată și știe ce are de făcut. Dacă lui Ionică i se aprind călcâiele și își pierde nopțile pe la vreo vădană cu vino-ncoa: “ia un sbicuț de cânepă, împletit în trei scordi, se duce în grădină unde se îndreaptă cătră lună și zice de trei ori acest descântec în trei zile după olaltă” (doar în nopțile cu lună plină, bineînțeles)

Lună luniță,
Doamnă domniță
Cu fața albă
La lume dragă,
Toate le vezi
Pe mine mă vezi
Că’s supărată,
’s întristată,
Ori beteagă,
Că m’o lăsat
Ionică cel drag.
Na ăst zbicuț,
Sui în căruț,
Mi’l adă oricum.
Ori supărat
Ori voios,
Ori sănătos,
Că mi drag
Ca ochii din cap.
Lună luniță,
Bună luniță,
Firea-i cum îi fi
Ad’ pe badea-aci
Că de nu-oi muri!(3)

Toarce lele, toarce, toarce,
 Pân bădița s'o întoarce...
Surse:

(1) E. Hodoș – “Descântece din Banat” – revista “Transilvania” numărul martie-aprilie 1911
(2) Theodor A. Bogdan – “Descântec de măritat” – “Revista ilustrată” numărul din 15 ianuarie 1901
(3) Theodor A. Bogdan – “Descântec de dragoste” – “Revista ilustrată” numărul din 15 martie 1901





“Second hand-ul” de la Taica Lazăr

$
0
0
Am hoinărit împreună cu voi, însoțiți fiind de reporteri interbelici, prin locuri pline de farmec ale Bucureștiului interbelic. Pașii ne-au purtat pe strada bazar Bazaca – “paradisul bonelor și al slujitoarelorși prin Lipscaniul cel vanitos și plin de viațăNu am ocolit nici furnicarul din Piața mare, bătrânul loc de târguială asaltat de “un întreg popor de cucoane, de bucătărese, de servitoare, de gospodari, de restauratori”. Am admirat împreună vitrinele strălucitoare ale celor mai vestite magazine din vechiul București. Nu puteam să ratăm așadar un alt loc cunoscut în acele vremuri de toți locuitorii “Micului Paris”:



Cunoașteți desigur celebrul “Taica Lazăr"! Pe stradela aceasta de trei metri lățime, se înșiră deoparte și de alta niște mici dughene, cu toată marfa revărsată pe stradă. Haine vechi, pălării uzate, ghete și pantofi vechi, lenjerie și toalete femeiești se amestecă într’un talmeș-balmeș cumplit, în legături sordide. Melancolia acestor obiecte ieșite din uz e înduioșătoare. Vechiul frac cu cozile mâncate de șoareci, cu mătasea reverului pătată de sosuri pe care le-a servit cine știe ce mare boier sau vreun oarecare chelner, e deplasat și trist aici. Pălăriile de damă cu penaje, cu frunze și zarzavaturi multe, zac prăfuite peste perechi de bocanci proletari cu talpa uzată. O scurteică cu căptușala verde, ca aceea din cântecul popular, amintește o leliță zveltă cu ochi de azur. Acum scurteica e disecată de ochiul scrutător al unui negustoraș cu pleoapele roase de conjunctivită. Evaluează în lei noi catifeaua, mătasea și blana: valoarea e bineînțeles minimă.


Second hand la "Taica Lazăr"
Celebrul bazar de vechituri din strada “Taica Lazăr” și-a luat numele după un faimos negustor evreu care a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Adevărat rege al comerțului de vechituri, taica Lazăr își avea dughenele pe străzile din preajma Bărăției. Afacerile cu lucruri vechi îi mergeau atât de bine încât și-a extins tarabele pe mai multe străduțe din vecinătate. Una dintre acestea a purtat mult timp numele evreului care domnea peste comertul bucureștean cu vechituri - Strada Lazăr. Să lăsăm însă pălăvrăgeala și să ne continuăm plimbarea:

Pardesiul de doc

O negustoreasă grasă, rumenă și roșcovană, care nu a părăsit încă șalul din spate, interpelează cu glas ascuțit clienții:
- Mă, domnule, la mine găsești pantaloni de fantezie faini!
Clientul, un student sau un intelectual fără slujbă, duce la subsuoară un palton înverzit de vreme, din dugheană în dugheană, încearcând să-l plaseze. Marfa nu e de sezon, nici de calitate și schimbul se face greu. În sfârșit, un mic negustoraș ingenios, face un truc. Schimbă paltonul pe un pardesiu de doc cu cordon și epoleți. Studentul pleacă radios din “Taica Lazăr" să-și plimbe haina nouă, fără să bage de seamă că în razele soarelui nemilos, pardesiul de doc capătă pete de grăsime și mici rupturi țesute grosolan.”

Cămașa Ilenuței

Un grup de țigani care au recoltat haine vechi din toate colțurile Bucureștiului, așezați pe vine, clasifică o grămadă de obiecte eteroclite, care altădată au fost instrumente de cochetărie pentru cavalerii și duduile care își pot transforma odată cu natura arsenalul de cuceritori.
- Domnul, avem o pălărie nou-nouță pentru D-ta! - strigă un băiat cu fața acoperită de pistrui, unui fecior de la țară, care se zbate speriat din mâinile negustorilor ce au năvălit asupra lui.
- Lăsați-mă, bre! N'am venit să cumpăr. Vreau să vând!
- Ce vinzi, mă! - întreabă negustorii, de data asta schimbând faconda lui “Domnule"în “".
Baiatul își desface haina la piept și scoate o cămașă împăturită de borangic, țesută acasă de mâna unei mame grijulii sau a unei “mândre cu cosițe negre." Mătasea cămeșii, străvezie ca o țesătură de paianjen, trece din mână în mânâ, e pipăită de degete murdare, de unghii negre, cercetată de ochi vicleni.
- Cât vrei pe ea?
- Două sute!
- Mai vezi de altul! Cine mai cumpără astăzi așa o cămașă de țigan? Nici dracu nu se apropie de așa ceva! Fugi de-aici, măi băiatule! Auzi, mata, două sute! Două sute întregi, fără nici o sentimă mai mult sau mai puțin? Știi tu ce-i aia două sute? Ai mai văzut în viața ta două bucăți de-o sută fără să-ți vie ameteală?...
Băietanul asculta cu gura căscată, năucit de avalanșa cuvintelor.”

Târguiala...
(…) Când să ieșim din strada aceasta agitată de primăvară și de sezonul Paștilor, întâlnim din nou băietanul cu cămașa de borangic. Privește cu tristețe o pereche de ciorapi verzi de lână, pe care i-a încălțat peste pantaloni, și-și trece nedumerit printre degete borul unei pălăril de paie îngălbenite. Ar vrea să se fudulească și el cu haine noi ca toți băieții de la el din sat, care sunt în slujbă la oraș. Dar ciorapii și pălăria negustorului, simte el că nu seamănă a haine de sărbători. Prea sunt verzi ciorapii și prea e… de paie pălăria!
- Cât ai dat pe pălăria asta, băiatule?
- Cămașa Ilenuței!
Băiatul are ochii înrourați de lacrimi în dimineața aceasta radioasă în care a făcut marea trecere de la obiele la ciorapii verzi și de la căciulă la pălăria de pai gen Maurice Chevalier…”

În așteptarea mușteriilor

Sursa: articolul “Primăvara la Taica Lazăr” – semnat Rex – publicat în numărul din 11 aprilie 1934 al revistei Ilustațiunea Română





Fugi deochi, dintre ochi…

$
0
0
Una dintre superstițiile adânc înrădăcinate în conștiința poporului român – dar întâlnită și la multe alte popoare – este credința în deochi. Deochiul este privit de cele mai multe ori ca fiind o boală datorată puterii vătămătoare pe care o poate avea o privire malefică. Credința în deochi are o istorie milenară care “urcă în vremile vechi până la indieni, care numesc deochiul drichti-docha”(1) În vechime,  teama oamenilor de puterea pe care o poate avea o privire stăruitoare – admirativă sau invidioasă - era prezentă la popoare din aproape întreaga lume antică (în Franța, Polonia, Scoția) dar mai cu seama în tările din bazinul mediteranean (Grecia, Turcia, Italia, Spania) și în cele din Orientul Mijlociu.

În Italia “napolitanii dau cel mai mare crezământ jettaturei. Pliniu vorbind de vrăjitorii Iliriani, zice că privirea lor amețea și putea aduce chiar moartea. (…) În Africa (Abisinia) credința deochiului e iarăși răspândită. Un om mai de seamă, când vrea să bea, trebuie ca un servitor să-i ție înaintea ochilor o pânză ca să-l acopere de ochii cei răi. (...) Arabii cred și ei în deochi. Evreii cei habotnici merg mai departe, ei acoperă mâncarea lor și scot numai bucăți-bucăți spre a nu fi deocheați. (…) Turcii au și ei această superstițiune. Pentru ca copiii lor să nu fie deocheați, li se atârnă de cap o scufiță albastră. Spaniolii au mers și mai departe cu credința. Abatele Migne ne spune că un spaniol avea ochii atât de ageri încât uitându-se fix la ferestrele unei case, îi spărgea geamurile.” (2).

·         Citește și: Iubirea în farmece, cântece și… descântece

Românii cred că  deochiul poate fi făcut involuntar sau cu bună știință și că se manifestă îndeosebi prin dureri de cap, slăbiciune, stare de vomă, căscat continuu și febră la oameni, prin veștejire la plante și prin ” tânjeală la animale”. Ei cred de asemenea că toți oamenii pot cădea victime ale deochiului dar că cei mai expuși sunt copiii, fetele tinere și frumoase și de asemenea femeile însărcinate sau lăuze. Metodele de a te apăra împotriva deochiului sunt numeroase. Cel mai răspândit obicei – întâlnit chiar și în zilele noastre – este acela de a purta un șnur sau o fundiță roșie la încheietura mâinii sau la gât. Se crede de asemenea că orice obiect din aur sau din argint purtat la gât, la urechi sau la mână poate să anihileze energia negativă a deochiului. Obiceiul de “a-ți scuipa în sân” sau de “a scuipa de trei ori la rând” copiii mici zicânduli-se “să nu-ți fie de deochi” e și el des întânit.


Tot pentru a proteja copiii împotriva deochiului românii din Moldova și din Muntenia fac pe fruntea copiilor frumoși un semn – un simplu punct sau o cruce - cu un tăciune, cu tină, cu cenușă sau chiar cu cerneală (benghi sau zbenghi): Benghiul se face astfel: se ridică piciorul drept cu călcâiul întors îndărăt în sus, iai cu degetele puțină tină de pe călcâi, o frămânți cu scuipat și cu frământătura aceasta îi faci copilului în frunte un punct rotund cât ține buricul degetului arătător.” (2). Acest ritual poate fi însoțit de cuvintele:


“Fugi deochi
Dintre ochi,
Că vine Mama, suflet îndărăt,
Și cum vine te’nghite
Și te prăpădește.
Ce te-a făcut,
Ca Dumnezeu
Ce te-a lăsat,
Și tu (numele) să rămâi
Luminat
Și curat
Ca argintul strecurat;
Ca maică-ta,
Ca steaua în cer,
Amin!”

·         Citește și: Cântece și descântece de dragoste

Un obicei asemănător se practica încă pe la sfârșitul secolului al XIX-lea: pentru a nu fi deochiat un copil se spunea că e bine să-l lingi cu limba între ochi, să scuipi de trei ori în trei părți  și să zici:

“Linge oaia mielișorul,
Ling și eu pe… (numele);
Între gene
Între sprâncene,
De deochi,
Între ochi.”

Cei care nu reușeau să se protejeze de “privirile cele rele” și erau deocheați trebuiau să recurgă la ritualuri magice destinate să vindece răul. Pentru a se vindeca de deochi fie pe un om sau un animal, se procedează în patru moduri:

a)   Se sting cărbuni;
b)   Se descântă;
c)   Se pun ouă la stele;
d)   Se toarnă plumb ori ceară.” (2)

Mihail Canianu descria fiecare dintre aceste practici în studiul “Din psichologia poporană: Deochiul și faptul” publicat în anul 1893:

Stinsul cărbunilor

“Descântătoarea ia într’un pahar ori alt vas apă neîncepută în care stinge nouă cărbuni aprinși, numărându-i îndărăt, și anume: mai întâi zice 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Se stinge apoi pe 1; apoi se numără iarăși 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 și aruncă iarăși pe cel din urmă în vas; și tot așa până se epuisează toți cărbunii. În unele părți din Moldova, stingerea cărbunilo nu e însoțită de nici un descântec, în unele însă da. În Muntenia, stânsul cărbunilor e însoțit de următoarele vorbe:

După cum se sting cărbunii,
Așa să se stingă deochiul !

(...) Dacă cărbunii cad în fundul vasului, bolnavul a fost deochiat; iar dacă rămân de-asupra dânsul nu a fost deochiat, sufere de altă boală. Din apa în care s-au stins cărbunii, îi dai bolnavului să bea puțin și se mai spală puțin capul și restul se varsă afară.”

Descântecul

Arsenalul de ritualuri practicat  de „babele pricepute” pentru „vindecarea deochiului” e impresionant de vast. În satele românști “nu era zi lăsată de la Dumnezeu, să nu vezi în casa babelor descântătoare, săteni și sătence, aducând strachina cu mălai, puișorul de găină sau câțiva gologani pe descântece, pe farmece sau pe leacuri” (3). Iată cum se desfășura prin unele locuri din Muntenia un astfel de ritual: În unele părți din Muntenia de câmp, dacă bolnavul e om mare, se obicinuiește ca singur să adune dimineața pe nemâncate și fără să vorbească cu nimeni, rouă, cu care se duce la trei femei din sat să-i descânte. În acest caz i se decântă de fiecare femeie de trei ori cu câte un pai de mătură părăsită.


Dacă deochiul e învechit însă, nu ajunge numai descântecul cu cărbunii. În cazul acesta, după ce se sting cărbunii în apă neîncepută, se mai pun în oală 9 noduri de la 9 fire de paie ori stuf, luate din streșina casei, cenușă luată de 9 ori cu vârful cuțitului și un ac cu o ață înodată de 9 ori. Apa se fierbe cu toate obiectele în ea, apoi se toarnă într’o strachină, avându-se grijă a se pune oala în ea cu gura în jos, și să stea până se mai răcește. După acestă operație bolnavul se spală de trei ori de-arândul peste tot corpul. Multe descântătoare obicinuiesc a descânta apa cu cărbunii și cu o crenguță de mătură găsită, cu un fus ori cu un fier ruginit. În loc de apă de poate descânta și cu rachiu. Se descântă de trei ori și mai cu seamă dimineața pe nemâncate.” (2)

Pusul ouălor la stele

Un ritual interesant de înlăturare de înlăturare a deochiului era acela “de a se pune ouă la stele”: Se ia un ou proaspăt, ouat dacă se poate chiar în ziua aceia și se sparge, turnându-se conținutul într’un pahar în care se pune și puțină apă neîncepută. Să se observe ca gălbenușul să nu se amestece cu albușul și cu apa. Mai pui și puțin calaican (sulfat de fier) și acest amestec, cum se înserează, îl pui în streșina casei, ori afară în curte la stele. Apoi, după ce s’a liniștit lumea și cu toții s’au culcat, cam pe la miezul nopții, ieși în curte, iei paharul în mână și-ți fixezi privirile numai la o singură stea. Mai ai grije să iei și un semn de la copil, bunăoară scufița; le ții într’o mână și cu cealaltă netezești paharul și scufița cu niște fire de mătură părăsită. În acest timp spui descântecul de deochi de trei ori.

Toate stelele să stea
Numai steaua lui (se spune numele)
Să nu stea
Să umble
Cruciș
Și de-a curmeziș
Să-i aucă leacul lui (se spune numele)
Și-n ou să-l puie.

Lași paharul până dimineață în curte și dimineața îl iei în casă și cu conținutul lui faci o plastură copilului pe care i-o aplici pe pântece. Mai faci și patru semne pe fața copilului în formă de cruce. Dacă oul s-a închegat în pahar e semn că descântătorul are dar și că bolnavul se va vindeca. Peste zi se face o scăldătoare copilului din următoarele buruiene: Odolean, Apărătoare și Muma Pădurei. După care copilului îi trece definitiv deochiul.” (2)

Topitul plumbului


Acest ritual se practica doar în cazurile grave, în care descântecele nu fuseseră de ajutor: Dacă nici descântatul cu punere ouălor la stele nu ajută, atunci se topește o bucată de plumb care se toarnă într’un pahar mare cu apă. După ce stă puțin se formează – spune credința – o figurină în chip de om. În acest timp se pronunță, de către acela care execută această operațiune, o formulă sacramentală, în următorul cuprins:

Fugi, că fug, fug, fug,
De cap o să te apuc.
Și te-oi tăvăli
Și te-o morosci,
Prin toate gunoaiele,
Curate,
Și necurate.
Să crapi,
Să răscrapi.
Să te topești,
Să te răstopești.
Hodru,
Modru,
Să te duci în codru,
Acolo să rămâi,
Și’nnapoi să nu mai vii.
Ptiu! (scuipă)

Numai prin faptul că toarnă plumbul îi și trece bolnavului. În lipsă de plumb se poate turna și ceară galbenă. După ce se isprăvește, apa se toarnă la o răspântie, iar plumbul ori ceara, după ce se topesc dinnou – să nu rămâie chipul vrajei – se conservă sub formă de boț pentru alte dăți.” (2).

Surse:

(1) - Adolphe Chesnel – “Dictionnaire des superstitions, erreurs, préjugés et traditions populaires”;
(2) - Mihail Canianu – studiul  “Din psichologia poporană: Deochiul și faptul” publicat în anul 1893 în “Revista pentru istorie, archeologie și filologie”;
(3) – Ioan Bănescu – articolul „Un dușman al săteanului” publicat în revista “Albina” – numărul din 23 – 30 iulie 1906.




Viewing all 1790 articles
Browse latest View live