AVERTISMENT: Recomand tuturor celor care ţin post, o dietă sau un regim alimentar să se oprească aici. Reţetele ce urmează, culese din “Calendarul ziarului Universul” din anul 1934, sunt adevărate bombe calorice. Mâncărurile “boiereşti” gătite în baza lor par însă savuroase.
Efectele imediate al citirii acestor reţete vor fi o ploaie cu averse în cavitatea bucală precum şi o vizită neplanificată în zona frigiderului, așa că nu vreau să fiu bombănit de doamnele, domniţele şi domnii care urmează vreun program de slăbire. Pentru cei care se încumeta totuşi, am şi soluţii: am înserat în text reclame pentru diferite remedii ale neplăcerilor cauzate de abuzurile alimentare: ceaiuri pentru slăbit, pastile care rezolvă indigestiile, purgative şi laxative etc. (evident, din aceiaşi perioadă). Nu promit că mai găsiţi produsele respective prin farmacii, dar nici nu exclud acest lucru. Astea fiind zise, să purcedem la gătit:
Ceaiul care slăbeşte "Dr. Ernst Richter" |
SARMALE DE VARZĂ DULCE
"Faci tocătura ca şi pentru chiftele prăjite. În loc de carne de vacă pui jumătate carne de viţel sau de vacă şi jumătate de porc şi carne de cârnaţi de porc. Pui în tocătură un ou la ½ kilo de carne, ceapă prăjită, miez de pâine muiat în zeamă de carne sau lapte, sare şi piper. Amesteci bine. Foile de varză le înmoi mai întâi în apă fierbinte, apoi le scoţi cotoarele, faci sarmale mici, nu mai mari decât jumătate degetul cel mare de la mână şi le prăjești în unt proaspăt. Apoi le aşezi în cratiţă cu rânduri de costiţă afumată. În mijloc pui buchetul. Umpli cu zeamă de carne şi stropeşti cu un păhăruţ de vin alb. Pui la cuptor din ajun, punând deasupra un rând de pătlăgele roşii. După ce s’au gătit le tragi afară, iar a doua zi le reîncălzeşti, în cuptor, punând deasupra bucăţele de unt proaspăt şi smântână."
CURCĂ SAU CURCAN UMPLUT CU CÂRNAŢI
"Se umple pasărea cu o cantitate de cârnaţi de porc şi se pune într’o cratiţă pentru cuptor, aşezată pe felii de slănină. În tavă se pun de jur împrejur 12 cepe întregi, piper negru boabe, un buchet mărişor, bucăţele de slănină şi 4 linguri de apă. Un curcan bătrân trebuie să fiarbă 5 ore. Se scoate grăsimea sosului. Se serveşte astfel: deschizi curcanul, scoţi cârnaţii şi arunci buchetul. Dacă n’ai cârnaţi poţi umple cu pâine prăjită."
PUI “MARSAN”
"Ia un pui de găină curăţat, taie-l in 8 bucăti, sărează-l, piperează-l. Pune-l să se rumenească într’o cratiţă cu un ou, unt proaspăt şi 2 cepi mici tăiate. Când bucăţile de pui s-au rumenit, scoate-le din cratiţă şi pune-le într’o farfurie, ţinută la căldură, torni deasupra conţinutul cratiţei. Torni apoi în cratiţă un pahar (25 centilitri) de Vermouth sau Cinzano, care scade în cantitate de două treimi după care îi dai tare flacăra. Imediat, vermuthul nefiind încă stins, arunci carnea în cratiţă, dupa ea verşi untul şi zeama în care ai legat o lingură de piure de tomate în care ai pus zahăr, puţină scorţişoară pisată şi ardei roşu. Gusti, rectifici de sare şi piper, dacă e nevoie, laşi pe foc 5 minute, amestecând continuu."
FRIGĂRUILE “AGHIUŢĂ”
"Se taie porcul în bucăţi egale apoi se înfig bucăţele în frigărui mici, alternând fiecare bucată de carne cu o felie de costiţă afumată. Se unge carnea cu muştar, se tăvăleşte în pesmete pisat, se stropeşte cu unt proaspăt topit și se pune la grătar."
"Muşchiul de porc se curăţă de grăsime ca să rămână un centimetru grăsime şi se pune într’o cratiţă cu zece grame unt după ce-l sărezi şi pipărezi. Să se rumenească deopotrivă pe toate feţele. Apoi se pune 200 grame zeamă de carne, 200 grame de vin alb, buchetul obişnuit, o ceapă înţepată cu două cuişoare. Acoperă cratiţa şi las-o să fiarbă două ore, stropind carnea de patru ori cu sosul din tigaie. Spre a face sos se curăţă 300 grame ceapă scoţând părţile tari de la cap şi de la coadă. Se taie ceapa în bucăţi, se pune în cratiţă cu 20 grame unt. Se amestecă puţin cu lingura de lemn. Se adaugă în rântaş 300 grame zeamă de carne, sare şi piper. Se fierbe zece minute, amestecând. După 2 ore, muşchiul fiind gata se scurge zeama din cratiţă, se trece prin strecurătoare, se scoate grăsimea şi se pune în sos. Se toarnă apoi în farfurie şi sosul deasupra."
CRAP CU BERE
"Scoţi carnea de pe oasele pe care le arunci şi o pui într’o cratiţă cu un strat de ceapă tăiată mărunt, sare, piper, pătrunjel, cimbru, o foaie de dafin şi 2 cuişoare. Presară peste bucăţile de peşte bucăţele de turtă dulce, apoi toarnă atâta bere cât să acopere peştele. Laşi să fiarbă o jumătate de oră."
PATEU DE IEPURE
"Tai muşchii iepurelui feliuţe lungi, groase ca degetul, curăţite bine de pieliţă; toci mărunt carnea de la pulpe şi mai amesteci într’ânsa puţină carne de porc. Pui într’o tigaie unt. Focul să nu fie iute şi când untul va fi fierbinte, aşezi în el feliuţele de muşchi şi le laşi să se frigă cam un sfert de oră; să nu se rumenească. Le scoţi şi tot în momentul acela (bagi de seamă să nu fie prăjit) mai adaogi puţin unt şi pui tocătura; o laşi să se prăjească (amesteci mereu) pe un foc potolit ca un sfert de oră, îi adaogi sare, piper, puţin usturoi, pătrunjel, puţină ceapă rumenită, tăiată foarte subţire şi ciuperci tocate mărunt. Înainte de a scoate tocătura de la foc, pui în ea ficat de vacă ras, laşi puţin până ce pierde faţa roşiatică. Scoţând tocătura de la foc, amesteci în ea un păhăruţ de coniac. Pe când aceste cărnuri se frig, taie o litră de şuncă fiartă, feliuţe pătrate şi lungi, foarte subţiri şi slănină tot aşa. Daca ai ficaţi de pasăre, îi tai bucăţi, îi laşi puţin la foc până ce schimbă faţa."
CARNAŢI FRIPŢI ÎN VIN
"Se pun cârnaţii de porc în cratiţă cu 200 gr. vin alb şi piper. Se acoperă cratiţa şi se fierbe 10 minute. Se pune în vin 100 gr. sos şi fă-l să scadă 4 minute. Vasul se ia de la foc şi se adaogă 20 gr. unt şi o lingură de pătrunjel tocat. Se amestecă până ce untul va fi topit. Pune cârnaţii în farfurie şi sosul deasupra."
"Bucăţile de pui le sărezi şi le piperezi; apoi le rumeneşti în untdelemn. Când s’a rumenit puiul, îl scoţi, retragi untdelemnul din cratiţă şi-l înlocuieşti cu o bucată de unt. Când s’a înfierbântat, aşezi iar bucăţile de pui. Torni deasupra un pahar de vin dulce şi un pahar de coniac. Laşi să scadă şi adaogi un păhăruţ de smântână. Să fiarbă domol 20 de minute. Apoi tragi cratiţa pe marginea maşinei şi adaogi 2 gălbenuşuri de ou amestecate cu puţină smântână. Amestecă repede, nu mai lăsa să fiarbă şi presară pătrunjel tocat mărunt."
TUSLAMA DE VITĂ
"Se curăţa picioarele şi partea de la burtă cu apă caldă şi se aşează într’o cratiţă pe foc, cu apă caldă, o ceapa, un morcov, o foaie de dafin, ca să mai fiarbă puţin. Cărnurile se scot apoi, se taie în bucăţele pătrate şi se aşează dinnou într’o cratiţă, se pun la foc domol până ce zeama se va gelatina. Se serveşte cu hrean sau cu usturoi."
Sursa reţetelor:“Calendarul ziarului Universul” pe anul 1934 - citit din colecția Bibliotecii Digitale Naţionale