Quantcast
Channel: De ieri și de azi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1790

Deserturi din carnețelul cu rețete al străbunicii

$
0
0
Din articolele cu sfaturi cosmeticepoveţe medicalesfaturi pentru gospodărie sau de bună purtare în societate publicate în revistele dedicate doamnelor şi domnișoarelor pe la începutul secolului al XX-lea, nu puteau să nu lipsească rubricile cu reţetele culinare. Am selectat din aceste rubrici câteva rețete interesante, din păcate neasezonate și cu fotografii ale creațiilor culinare. Voi încerca să suplinesc aceste fotografii – încercând totuși să redau ceva din parfumul epocii – cu rochii la modă prezentate în periodicele vremii (revista "Moda Şic Ilustrată" – numere din anul 1914). Dacă veţi avea nelămuriri referitoare la punerea în operă a reţetelor nu pot decât să vă rog să vă adresaţi pentru completări autorilor acestora, respectiv cititoarele revistei "Moda Nouă Ilustrată" din anul 1907 care au trimis redacţiei reţetele: d-rele "Fulga", "Dorpribeag", "Ulpia Floarea Muscelului", "Fetiţa dulce"și "Bruneta de pe malul Râmnicului". Lămuririle le veți găsi, sper, la rubrica "Poşta redacţiei". Ca să vă ajut puțin în eventualele voastre tentative voastre culinare am să vă fac şi câteva precizări în privinţa unităţilor de măsură folosite:

- Dram: 3.38 g.
- Oca: 1.272 kg.
- Litră: 318 g.



BEIGNETS DE MERE ȘI DE FRUCTE

"Aluat pentru Beignets: Se amestecă faină cu gălbenuşuri de ou, se pune apă caldă şi puţin unt topit, asemenea şi spumă de albuşuri şi puţină sare; se bat toate împreună până se face aluatul destul de vârtos spre a putea acoperi fructele ce voieşte cineva a le pune într’ânsul.


Beignets de mere şi de fructe: Se pot face din orice fructe, tăiate, în rondele, apoi scoțându-le pielea, sâmburii şi miezul, puindu-le câteva ore în rachiu, mastică, în coniac  sau rom, Kirsch etc., cu zahăr, apă de flori şi miez de lămâie. Se moaie fiecare rondelă în aluat şi se prăjeşte în tigaie cu unt; apoi se aşează pe farfurie, se presară  cu zahăr pisat şi se plimbă peste zahăr lopăţica arsă în foc să se rumenească şi să se coloreze."





ÎNVÂRTITĂ DE CIOCOLATĂ

"Se ia cam juma' de oca făină, se pune un ou întreg şi un gălbenuş, apă caldă cât va trebui şi se lasă să stea câtva timp; dup’aceasta se întinde aluatul cât se poate mai subţire, şi se lasă puţin a se răci; atunci se stropeşte cu o lingură de unt, se ia două bucăţele de ciocolată rasă, 40 dramuri migdale pisate şi 15 dramuri zahăr şi amestecându-le împreună se presară aluatul şi apoi se stropeşte cu 5 linguri de smântână dulce de lapte fiert, se înveleşte învârtita, se pune în formă în jăratec şi sus şi jos şi se lasă să scadă."


ȘATO DE OREZ

"Se fierbe orez cu lapte, scorţişoară, vanilie şi zahăr, se lasă apoi să răcească. Se pun într’un castron 2-3 ouă numai gălbenuşurile şi o lingură de unt proaspăt şi se amestecă bine, apoi se pune peste orezul fiert. Se unge o cratiţă cu unt proaspăt şi se pune peste unt şocolată sau pesmet pisat; punându-se orezul în cratiţă, se dă la cuptor. După ce şatoul este copt, se pune cca ½ litru vin negru, bun spre a se fierbe cu scorţişoară şi, după ce vinul este fiert, se pune un gălbenuş de ou în acest vin, dar vinul să nu fie tocmai fierbinte. Se amestecă apoi bine şi se pune peste orezul fiert, şi în urmă se serveşte la masă."

BUDINCĂ DE PÂINE

"Se ia franzelă albă, nu proaspătă. Se taie bucăţi mărunte, se pune într’un castron mare, se toarnă lapte, punând şi sare, zahăr, puţin rom, stafide negre şi roşii, câteva gălbenuşuri de ouă, de asemenea şi albuşuri, bătute înainte de a se amesteca. Când toate sunt amestecate bine, se pun într’un vas preparat cu pesmet şi uns cu unt, apoi se dă la cuptor sau maşină spre a se coace, învârtind vasul împrejur. Când e bine rumenit, se servă. Şi poftă bună!"

Carte de rețete
BUDINCĂ DE GRIŞ LA MINUT!

"Se ia două pahare de smântână şi un pahar grișă, sarea trebuitoare, patru linguri de zahăr pisat, mesteci la un loc, ungi tigaia cu unt, presari puţin posmag şi torni tot amestecul în tigaie şi dai la cuptor sau rulă, dar să nu fie tare încins."

CAIMAC

"Puneţi o tingire la foc, vărsaţi în ea puţină apă, cam 10-15 dramuri pentru o oca de lapte; puneţi apoi şi laptele. La început daţi la foc mai iute, apoi mai domol, lăsaţi să fiarbă trăgând mereu spuma la mijloc ca să nu dea în foc. După ce va fi scăzut destul, luaţi-l de la foc, acoperiţi tingirea cu un servet ud, bine stors, şi cu un capac deasupra; lăsaţi-l să stea 24 ore la un loc răcoros. Scoateţi apoi caimacul şi cu laptele rămas gătiţi altceva." 


PASCĂ CU ŞOCOLATĂ


"Se ia un pachet şocolată de cea groasă şi se rade într’o farfurie. Se pun peste ea câteva ouă (după cantitatea şocolatei), o ceaşcă de lapte şi un pumn de migdale tăiate lungăreţe şi se bat bine toate la un loc. Apoi punem pasca în tavă, turnăm şocolata peste ea şi o punem în cuptor la un foc potrivit să nu se ardă. Aluatul pentru pască se face ca şi cel de cozonaci." 

OUĂ CU MERE

"Sparge 6 ouă, despărţind albuşurile de gălbenuşuri şi le amestecă bine pe aceste din urmă, adăugând două cescuţe de zahăr pisat, smântână proaspătă şi un pumn de făină, fără să uiţi un aromat, fie vanilie în pulbere, coajă de portocale etc. Bate în urmă albuşurile şi zăpada deasă amestec’o cu restul. Pe de altă parte cojeşti şi tai felii 6 mere, le rumeneşti câteva minute cu unt, pe urmă le aşezi într’o tingire; acoperă merele, după ce le-ai presărat cu pesmet, cu ouăle bătute. Pune tingirea la cuptor şi lasă omleta să se coacă repede. Când a crescut retrage-o din cuptor şi serveşte-o caldă la masă. Poţi prepara acest desert cu orice fruct proaspăt sau conservat."


SALICANE

"Se face o cocă dintr’un klgr. făină, 7 ouă, albuşul fiind bătut de o parte iar gălbenuşul amestecat cu făina, un pahar de lapte, un pahar de zahăr pisat cu vanilie, o ceaşcă de unt topit şi de 20 bani salicane (carbonat de amoniu) pisat într’o piuliţă de lemn. Se frământă bine la un loc până face băşici. Se taie coca în mai multe bucăţi, se întinde fiecare pe rând, se taie în diferite forme, se ung pe deasupra cu ouă şi zahăr pisat mare. Tava se presară cu făină sau posmag şi în urmă se aşează formele lăsând distanţe între ele, fiindcă cresc. Coca se face puţin mai groasă ca cea de tăiţei."



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1790

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48