Quantcast
Channel: De ieri și de azi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1790

Povestea "Femeii în roșu"

$
0
0

Unul dintre cei mai celebri jefuitori de bănci din perioadei interbelică - faimosul John Herbert Dillinger – a fost ucis de către agenții federali americani în urma colaborării cu o curtezană originară din România. Ana Cumpănaș pe numele ei adevărat (Anna Sage sau Femeia în roșu după cum era cunoscută în Statele Unite) s-a născut în anul 1889 într-un sat din Banat: Lunga, comuna Comloșul Mare, județul Timiș. S-a remarcat înca din tinerețe prin dorința ei de a ieși în evidență și de a se face cunoscută. 


Prin anul 1914
Ana Cumpănaș a părăsit Timișoara și s-a stabilit în SUA, împreuna cu primul soț, Mihai Ciolac, şi cu fiul ei. La scurt timp după ce a ajuns în America de Nord, Ana Cumpănaș a rămas văduvă. Din acel moment viața tinerei românce s-a schimbat radical. Ea a devenit prostituată în Chicago și, nu după multă vreme, a devenit cea mai bogată româncă stabilită în SUA. 

Femeia in rosu - Dillinger
Ana Cumpănaș (Anna Sage)
fotografie din 1920

Ana Cumpănaș s-a acomodat excelent la viața învolburată din faimosul oraș american - capitala prohibiției, jazzului şi prostituției în perioada anilor 1920-1935 - devenind o „respectabilă” matroană, fiind proprietară a două hoteluri de lux în care se practica prostituția. Acolo l-a cunoscut pe John Dillinger, „inamicul public nr. 1” al SUA, celebrul spărgător de bănci care reușise și câteva evadări spectaculoase din pușcăriile americane.

Anna Sage

Deși s-a recăsătorit cu Alexandru Suciu, un român stabilit în Statele Unite, Ana și-a continuat viața aventuroasă – devenind amanta chestorului din Chicago. Acesta – atras de averea româncei – a cerut-o chiar în căsătorie, dar a fost refuzat. În urma acestui refuz răzbunarea chestorului a fost cruntă: Anna Sage a fost condamnata la 14 luni de închisoare, fiindu-i confiscată întreaga avere adunată prin intermediul celor două hoteluri unde se practica prostituţia. În plus, Ana Cumpănaș a fost amenințată cu deportarea în România. Pentru a primi îngaduință din partea statului american, Anna Sage trebuia să ofere ceva în schimb. Și cum toate încercarile făcute de FBI și de ofițerii poliției americane de a pune mâna pe temutul John Dillinger au eșuat, trocul făcut de româncă în schimbul permisiunii de a trăi mai departe în SUA a constat în atragerea lui Dillinger într-o cursă. Speriată de posibilitatea de a fi deportată în România, Ana a acceptat propunerea celor de la FBI de a colabora pentru prinderea lui John Dillinger.

                 Anna Sage

În seara zilei de 22 iulie 1934, Anna Sage, Polly Hamilton (prostituata favorită a lui John  Dillinger - o apropiată a Anei Cumpănaș) şi John Dillinger au mers împreună la cinematograful Biograph Theater” din Chicago. Cu câteva ore înante însă, Anna Sage îi contactase pe agenţii FBI pentru a-i informă că îl va întâlni pe John Dillinger. Cum John Dillinger era aproape imposibil de recunoscut din cauza operațiilor estetice, Sage le-a spus agenților că va purta o rochie roşie și că bărbatul care va sta lângă ea şi lângă prietena ei Polly atunci când vor ieși din cinematograf va fi John Dillinger. Pentru o siguranță și mai mare, Anna le-a spus agenților FBI că în momentul în care ea se va afla lângă John Dillinger va arunca pe jos o batistă. Scenariul gândit de româncă împreuna cu agenţii americani a fost respectat până la cel mai mic amănunt. John Dillinger nu a avut nicio șansă, fiind împușcat mortal în cap. Cu tot ajutorul dat FBI, fiind urmarită de apropiații lui Dilinger, Anna Sage s-a întors în România în anul 1936. Ea a murit în anul 1947, în Timișoara.

Citește aici un interviu acordat de Ana Cumpănaș în anul 1935 revistei românești “Realitatea Ilustrată”: Acasă la "Femeia în roșu"

Surse: www.vestea.us si www.quebec.ro

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1790

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48