![]() |
Bărci în Târgul Moşilor |
În menajeria barăcii de la Moşi îşi mai ducea veacul Mimi – ursul bătrân şi ramolit cu părul roşcat - care dădea de 15 ani reprezentaţii. De asemenea Jeni – elefantul blând şi sociabil - care “dansa graţios pe rumegătura de lemn a arenei”. Într-o cuşca expusă în „Pavilionul cu pitici”, două maimuţe îşi trăiau idila, prinzându-se mai mereu în braţe. Atracţie a spectacolului era şi un vultur enorm, ţinut de îngrijitori cu aripile întinse pentru a fi fotografiat de vizitatori. Alţi “parteneri” ai Piticilor de la Moşi: un mânz mic și cu picioarele fragile şi zeci de şoricei albi cu ochii “roşii ca nişte rubine false”.
![]() |
Îmbrăţişare între două maimuţe, după gratii |
Într-o gheretă din vecinătate “se expunea” dansând "în ritmul muzicii care tâşnea veselă dintr-o flasnetă automată" - "Femeia vampir"– femeia cu trup de păiangen şi cu cap de femeie. O mare atracţie a Târgului Moşilor din anul 1931 era şi uriaşul Ştefan Goagă - cel cunoscut sub numele de Gogea Mitu - uriașul care avea la doar la 18 ani înălțimea de 2 metri și 42 de centimetri. Un alt fenomen era celebra “Lionela - femeia leu”, o austriacă cu figura foarte simpatică şi surâzătoare, dar care trăia în patru labe. Avea crupa şi picioarele arcuite, exact ca picioarele unui leu, şi de asemenea “avea câte şase, şapte sau opt degete la fiecare din membre, dispuse astfel încât talpa avea conformaţia tălpilor de animal”.
![]() |
Piticul de 85 cm. înălţime şi uriaşul de 2,42 metri |
Lionela îi mărturisea reporterului revistei "Realitatea Ilustrată" că sute de doctori au vizitat-o "în lungile turneuri" pe care le-a făcut prin lume - ca să o studieze.
"- Mama mea pe când era gravidă, s’a speriat de un leu la un circ. Şi aceasta poate fi o explicaţie.
- Mai ai fraţi?
- Am trei fraţi şi trei surori, toţi normali.
- Nu te plictiseşti toată ziua aici?
- Nu, trebuie să fiu foarte recunoscătoare, ne spune Lionela, celor cari m’au învăţat să citesc. Citesc foarte mult şi îmi găsesc un fel de viaţă ireală, trăind cu eroii romanelor.
- Ce romane ţi-au plăcut mai mult?
- Îl citesc totdeauna cu emoţie pe Dostoiewsky. Îmi place şi Zola."![]() |
Voevodul Mihai în Târgul Moșilor - 1932 |
Cam atât azi despre această lume fascinantă și uşor grotescă a bâlciului de altădată.